Partnerzy








Statystyki
  • 109Ten wpis:
  • 114859Odsłon razem:
  • 64Odsłon dzisiaj:
  • 19Odsłon wczoraj:
  • 241Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 632Odsłon miesięcznie:
  • 70374Gości razem:
  • 64Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Kuchnia łotewska – relacja z warsztatów

W dniu 21 maja 2016 r. w Muzeum Książki Kucharskiej w Chrostowej odbyły się warsztaty pn. „Kuchnia łotewska”. Warsztaty prowadziła pochodząca z Łotwy, a mieszkająca obecnie w Bodzanowie Pani Svetlana Kunc, która przygotowała następujące potrawy: szary groch, pierozki z boczkiem, zupa chlebowa na słodko, kwas chlebowy. Jak pisze Svetlana Kunc:

„Kuchnia łotewska, jest przede wszystkim kuchnią chłopską, wykorzystującą dary natury. Wynika to z biegu historii państwa Łotewskiego, gdyż dopiero w XIX wieku Łotysze zaczęli rozwijać swoją kulturę i piśmiennictwo. Dotychczas Łotysze mieszkali na wsiach, byli biedni i poddani władcom – Niemcom, Szwedom, Rosjanom. Potrawy mięsne jadało się na święta, w izbach gotowało się przeważnie potrawy mączne, także dużo jadało się nabiału, wykorzystywało się każde resztki jedzenia, tak np. powstało danie ”majzes zupa”- zupa chlebowa, której podstawą jest suchy żytni chleb. Nie możemy zapomnieć o rybach, których na Łotwie – państwie nadmorskim, nie brakuje, a receptura przyrządzenia jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.”

Wpisał: Patryk Paszkot