Partnerzy








Statystyki
  • 121Ten wpis:
  • 114863Odsłon razem:
  • 68Odsłon dzisiaj:
  • 19Odsłon wczoraj:
  • 245Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 636Odsłon miesięcznie:
  • 70378Gości razem:
  • 68Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Makaron po polsku – relacja z warsztatów

W dniu 23 kwietnia 2016 r. w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej działającego przy Stowarzyszeniu LGD „Dolina Raby” odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Makaron po polsku”. Gościem specjalnym był pan Jacek Tworzydło właściciel firmy „Elmak” produkującej makarony w tym zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Makaron Domowy Wiśnicki”. Pan Jacek Tworzydło szczegółowo wyjaśnił proces produkcji makaronu, jego skład oraz charakterystyczne cechy. Makaron Wiśnicki jest produktem tradycyjnym, produkowanym bez dodatku konserwantów i chemicznych składników z jajek, a nie masy jajecznej. Gościliśmy również Strażaczki z OSP Łazany, których lokalną potrawą są „Łazańskie łazanki”. To polski sposób podania makaronu. Łazanki to potrawa, która od wielu lat wpisana jest na tradycyjną listę dań serwowanych w łazańskich domach. Recepturę przekazywały przez lata matki córkom. Łazanki to oryginalna kompozycja smaku, dzięki tradycyjnej recepturze. Niepowtarzalny smak zapewnia duszone na niewielkiej ilości smalcu mięso, czyli swojski boczek wędzony i łopatka z łazańskiej świni. Ważnym składnikiem łazanek jest kapusta, która poszatkowana jest parzona, odcedzona i duszona na tłuszczu z cebulą pokrojoną w kostkę. W „Łazańskich Łazankach” jest także ręcznie robiony przez nasze gospodynie makaron, z wykorzystaniem naturalnych składników z dodatkiem wiejskich jaj. O wyjątkowym aromacie i smaku tej potrawy decydują przyprawy, a przede wszystkim suszony prawdziwek. Panie szczegółowo opowiedziały o przygotowaniu łazanek po czym odbyła się ich degustacja.

Tekst i zdjęcia: Patryk Paszkot