Konkurs im. Stanisława Czernieckiego

Coroczny konkursu im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

CEL KONKURSU

1. Promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie
lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej.

2. Ochrona polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego oraz jego popularyzacja.

3. Promowanie lokalnych i regionalnych potraw oraz produktów żywnościowych.

4. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat Rosołu polskiego zawartego w najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum – albo zebranie”.

5. Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.

6. Wspieranie lokalnej tożsamości.

UCZESTNICY KONKURSU

1. Konkurs ma charakter otwarty. Zgłoszenia może dokonać każdy, w szczególności podmioty, które wydały publikację kulinarną, są jej autorami lub wykazują związek z publikacją. Nagroda przysługuje wydawcy bądź autorowi publikacji.

2. Publikacja powinna zawierać przepisy na potrawy związane z obszarem geograficznym, który charakteryzuje się szczególnymi cechami regionalnymi i lokalnymi.

V Konkurs im. St. Czernieckiego

Napływające corocznie na konkurs wydawnictwa zasilają zbiory muzeum.

W dniu 15 sierpnia 2017r. podczas VII Festiwalu Rosołu w Nowym Wiśniczu rozstrzygnięto konkurs im. St. Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach.

Kapituła

  1. Renata Bukowska, Prezes LGD „Gościniec 4 Żywiołów”, członek Grupy Roboczej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
  2. Katarzyna Laskowska, Naczelnik Wydziału Komunikacji i Koordynacji Współpracy Międzynarodowej Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwa Rolnictwa
    i Rozwoju Wsi
  3. Joanna Surowiec, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa
  4. Łukasz Tomczak, Naczelnik Wydziału Rozwoju Terytorialnego Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  5. Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

Józef Maroszek, Jan Leończuk, „Wielka Księga Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej”, Lokalna Grupa Działania „Puszcza Knyszyńska”, 2011

 

Wyróżnienia (w kolejności):

  1. „Produkty lokalne Ziemi Kozienickiej”; Solter sp. J.S. Dobosz, D. Kwiecień (Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka”)
  2. „Kulinarne wędrówki po Małopolsce”; Polska Press, oddział w Krakowie (Gazeta Krakowska), 2016
  3. Paweł Piszczek, „Smaki Przedgórza”, Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu” (LGD), 2015
  4. „Suska sechlońska w kuchni polskiej”; Ergo Vision sp. z o.o., 2014 (Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach)

 

IV Konkurs im. Stanisława Czernieckiego

Festiwalowi Rosołu już po raz czwarty towarzyszył Konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach, w którym nagrodą główną jest Puchar ministra Rolnictwa i  Rozwoju Wsi.

Nadesłano 29 publikacji (książek, albumów i innych wydawnictw), a  jego Kapituła postanowiła przyznać nagrodę główną – Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – „Smakom Ziemi Myślenickiej”, albumowi autorstwa Kazimierza Dąbrowskiego, Pawła Lemaniaka Michała Zięby,wydanemu przez trzy Lokalne Grupy Działania „Turystyczna Podkowa”, „Między Dalinem i Gościbią” oraz „Klimas”.
W imieniu ministra dyplom i puchar wręczył Piotr Dudzik
dyrektor Biura Pomocy Technicznej w Ministerstwie Rolnictwa.

Wyróżnienia specjalne przyznano:
– Krzysztofowi Leśniewskiemu za „Kuchnię pałucką” (Wydawnictwo „Gaj”),
– Barbarze Czaykowskiej-Kłoś za „Historie kuchenne. O miłości, rodzinie i sile tradycji”, (Wydawnictwo Bernardinum),
– Wydawnictwu Olesiejuk za serię „Polska kuchnia regionalna”, w opracowaniu Doroty Próchniewicz, Romana Marcinka i Małgorzaty Durnowskiej, składającą się z ośmiu pozycji: „Kuchnia kresowa”,„Kuchnia góralska”, „Kuchnia śląska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia podlaska”, „Kuchnia kaszubska”, „Kuchnia Warmii i Mazur” oraz „Kuchnia Warszawy i Mazowsza”,
– Andrzejowi Klimczakowi i Tadeuszowi Pożniakowi za album „Tradycja, smak i wdzięk” (Wydawca: LGD „Eurogalicja”, Wydawnictwo SAS).

III konkurs podczas V Festiwalu Rosołu w Gdowie

DSC_5189 (2)

III konkurs podczas V Festiwalu Rosołu w Gdowie. Za najlepszą publikację 2015 r. Kapituła uznała książkę „Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino”. Wydała ją Gminna Biblioteka Publiczna im. Leona Roppla w Luzinie, na Kaszubach.

5rosol_36

II konkurs podczas IV Festiwalu Rosołu w Łapanowie. Spośród 33 zgłoszonych wydawnictw kapituła najwyżej oceniła „Polsko-Słowackie Smaki”. Publikację tę przygotowały i wydały: Stowarzyszenia LGD „Podbabiogórze”, Pogórzańskie i Stowarzyszenie Rozwoju „Miestna Akcna Skupina Babia Hora”.

 

polskoslowackiesmaki_1

SONY DSC

I konkurs podczas IV Festiwalu Rosołu w Żegocinie. Puchar trafił do małopolskiej gminy Zator za książkę „Tradycje dobrego smaku”, zawierającą 66 przepisów z Polski i Słowacji, będącą zwieńczeniem międzynarodowego projektu „Rozwój bez granic”.

3rosol_48