4 Targi Książki Kulinarnej

W dniach 22-24 lipca 2016 r. na Dziedzińcu i w Zamku Ujazdowskim w Warszawie odbyły się 4 Targi Książki Kulinarnej. Organizatorem Targów jest restauracja Qchnia Artystyczna, której właścicielką jest Marta Gessler.

W targach wzięło udział ponad 20 wystawców – wydawnictw i księgarni, ale także sprzedawcy odzieży, ceramiki i kwiatów. Wśród wydawnictw było Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, którego starsze pozycje wydawnicze z cyklu Monumenta Poloniae Culinaria znajdują się już w naszym Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej.
W najbliższym czasie postaramy się pozyskać także najnowsze pozycje. Interesującym było zobaczyć 9 polskich pozycji autorstwa brytyjskiej gwiazdy kulinarnych audycji telewizyjnych – Nigelli Lawson. Mam nadzieję, że kiedyś uda się nam pozyskać je do Muzeum. Wiele książek oferowanych było z dużą zniżką – często 30%. Były pozycje, które przeceniono o 75%. Było też stoisko z książkami z antykwariatu. Kilka pozycji nowych i używanych nabyliśmy za nieduże środki do naszego Muzeum.

Dużą wartością Targów są spotkania z autorami książek i warsztaty kulinarne, ale nie tylko takie. Najbardziej zainteresowały mnie te rozmowy, w których wspomniano o rosole. Zrobili to, choć krótko, autorzy książki „Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść” – Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski. Książkę tę postaramy się pozyskać do Muzeum i wtedy napiszemy o niej więcej. Najwięcej o rosole, choć nie tylko o nim,  rozmawiali, podając swoje przepisy na tę potrawę – znany dziennikarz i, jak mówił o sobie – były restaurator, Piotr Najsztub oraz raper Vienio. Oba podane przez panów  przepisy nie znajdują się wśród 49 przepisów na rosół w książce Henryka Dębskiego „Zupy codzienne i wykwintne”, co tylko pokazuje jak duże jest bogactwo w tym zakresie. Mam nadzieję, że może Piotr Najsztub lub Vienio, czy też autorzy „Gastrobandy” zaszczycą kiedyś którąś z edycji Festiwalu Rosołu. Może będzie to Marta Gessler, z którą także udało mi się o tym krótko porozmawiać.