Zwycięzca konkursu im. Stanisława Czernieckiego-„Wielka Księga Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej”

Zdobywca Pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w konkursie im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2017r.  Wydawcą „Wielkiej Księgi Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej” jest Lokalna Grupa Działania –   Puszcza Knyszyńska. Stowarzyszenie działające w ramach inicjatywy europejskiej. Składa się z przedstawicieli 3 sektorów: publicznego, społecznego i gospodarczego. W zamyśle pomysłodawców „Wielka Księga Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej” jest początkiem serii wydawniczej, która odkrywając wielkie bogactwo historii i kultury obszaru, ma pomóc w mądrym i przemyślanym budowaniu jego przyszłości. Sięga także do głębokiej kultury kulinarnej i obyczajowej. Wielka ilość cytowanych fragmentów literatury, wpisów czy testamentów czyni „Wielką Księgę Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej nieocenionym źródłem historycznym. Księga ta doskonale wpisuje się w nurt, który gastronomię wynosi na wyżyny sztuki zarówno tej kulinarnej jak i historycznej.