Partnerzy








Statystyki
  • 38Ten wpis:
  • 32838Odsłon razem:
  • 188Odsłon dzisiaj:
  • 87Odsłon wczoraj:
  • 525Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 1085Odsłon miesięcznie:
  • 24713Gości razem:
  • 70Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

ZDROWE ODŻYWIANIE I HIGIENA KOBIETY CIĘŻARNEJ

 

 

Grażyna Tuchmacher , która  z zawodu jest  technikiem żywienia ukończyła wydział Technologii Żywności na Akademii Rolniczej w Poznaniu. Swoje  kulinarno-medyczne zainteresowania zrealizowała jako nauczycielka dorastającej młodzieży. Pasja oraz wieloletnia obserwacja nawyków żywieniowych nastolatków jak i mody na niezdrową żywność i elementarnego braku świadomości jaki wpływ  ma tego typu sposób odżywiania na rozwój fizyczny i umysłowy w okresie dojrzewania oraz na przyszłą ciążę zainspirowały do napisania książki pt. „Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej”.

Książka ta  jest przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka jak i tych , które planują posiadanie potomstwa. Ten świetny poradnik , przystępnie przedstawia i podpowiada czytelniczkom zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się , ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała, podczas dziewięciomiesięcznej ciąży , czyli najpiękniejszego i najważniejszego okresu w życiu każdej kobiety.

Książka autorstwa Grażyny Tuchmacher składa się 3 części następującej treści:

Część I  zawiera:

Żywienie kobiety oczekującej  dziecka

– będę szczęśliwą mamą

– prawidłowa  waga  w  czasie  ciąży

– zdrowe odżywianie kobiety  ciężarnej

– wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych

– warzywa i  ich  rola  w żywieniu  kobiety  ciężarnej

– owoce  jako  naturalna słodycz

–  mleko, jogurty , kefiry  i  sery jako  źródła wapnia i białka

– jaja jako źródło cennych  składników

– produkty zbożowe jako źródło węglowodanów

–  ryby –  smaczne  i  zdrowe

– indyk to  najlepszy drób

– mięso zwierząt rzeźnych

– jaki  tłuszcz jest  najzdrowszy?

– przyprawy  kuchenne

– substancje chemiczne  najczęściej  dodawane do żywności

– planowanie jadłospisów

– wiosna

– lato

– jesień

– zima

Część II  zawiera:

Higiena  i  kosmetyka kobiety  oczekującej  dziecka

– pielęgnacja ciała

– pielęgnacja cery

– pielęgnacja intymnych okolic  ciała

– pielęgnacja skóry pod pachą

– pielęgnacja włosów

– pielęgnacja stóp

Część III zawiera:

Kuchnia młodej pani  domu  i przyszłej  mamy

– zasady obowiązujące w kuchni

– potrawy z warzyw

– owoce w potrawach

– potrawy z mleka i jego przetworów

– dania z jaj

– potrawy mączne

– sałatki z makaronem

– zupy

– dania pól-mięsne z makaronami i warzywami

-potrawy z ryb

– dania z drobiu

– potrawy z mięsa

-Mini-przekąski

-przekąski i kilka wypieków

 

Autorka przedstawiła doskonałe  przepisy  dla  kobiet  w ciąży oraz czytelników, którzy lubią zdrowo się odżywiać:  sałatka  z  groszku  zielonego, karp  w  sosie  chrzanowym, zimowa sałatka z  owoców, jajecznica na  parze, naleśniki z  nadzieniem twarogowo- szpinakowym oraz pizza  z  łososiem.

Prawidłowe  odżywianie oraz  higiena w  czasie  ciąży ma  służyć prawidłowemu  rozwoju  dziecka i dzięki temu  poradnikowi można  zaczerpnąć wiadomości, które  posłużą w początkowym etapie ciąży  jak i po urodzeniu  dziecka.

Zmienia się wiele  zaleceń na  przełomie  lat  odnośnie zdrowia  i pielęgnacji , odżywienia kobiet w ciąży, ale moim  zdaniem ta książka uwzględnia nowości , a zawarte  w niej  przepisy oparte  są  na  współczesnej oraz  tradycyjnej  kuchni.

Książka posiada fotografie zaprezentowanych przepisów, wykonaną w perfekcyjny  sposób grafikę , uwagi z  cennymi poradami „Zapamiętaj!”, tabela dotycząca substancji dodawanych do żywności – część I oraz  interesujące  anegdoty z perspektywy maleństwa. Oprawa  miękka, stron 215. Wydana została przez Oficynę Wydawniczą „Impuls”.

Polecam przeczytać tą książkę każdej przyszłej  mamie.

 

Recenzowały książkę:

Ilona Stano

Anna Szewczyk