Wojna widziana z kuchni…

Zbiory naszego muzeum powiększyły się o kolejną pozycję pt. „Wojna widziana z kuchni… i kuchnia na wojnie” autorstwa Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy, wydana w Bydgoszczy w 2020 roku przez Wydawnictwo Gaj.

Książka autorstwa dwóch przyjaciół dla których historia i jedzenie są w zasadzie sensem życia dra hab. Krzysztofa Mroczkowskiego – historyka wykładowcy i muzealnika oraz Leszka Kawy – kucharza, pasjonata kulinariów, członka EURO-TOQUES Polska, jednego z niewielu znawców wojskowej kuchnio historycznej.

„Książka opowiada o historii wojen widzianych z innej perspektywy niż chłopięce wyobrażenia, czy chłodne naukowe wywody. To opowieść o wojnie, jako zjawisku dziejowym, widzianym znad stołu, czy paczki przesłanej rekonwalescentowi. To także historia najprawdziwszego wojennego głosu. Głodu, który jest najlepszą przyprawą, który doskwierał w okopach, który zaglądał oczyma wychudłej śmierci w obozach jenieckich czy podczas oblężeń. To po trochu, też obraz emocji towarzyszących jedzeniu w ogarniętej krwawą pożogą rzeczywistości. Jedzeniu, które jest nie tylko koniecznością, ale i przyjemnością, a zatem swoistym zaprzeczeniem wojny – oczywiście dla tych, którzy rozróżniają jedzenie od odżywiania. Woja widziana od kuchni…to także garść autentycznych przepisów kuchni wojskowej. Nic, tylko spróbować!”

Książkę można nabyć przez Wydawnictwo Gaj 

Serdecznie dziękujemy autorowi Panu Leszkowi Kawie za bezpłatne przekazanie jednego egzemplarza dla naszego muzeum. Publikacja niewątpliwie wzbogaci i uatrakcyjni nasze zbiory muzealne, a w przyszłości pomoże zorganizować warsztatu kulinarne z tematyki kuchni wojskowej prowadzone przez samego autora w roli wojskowego kuchmistrza.