Partnerzy








Statystyki
  • 296Ten wpis:
  • 114149Odsłon razem:
  • 10Odsłon dzisiaj:
  • 24Odsłon wczoraj:
  • 204Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 709Odsłon miesięcznie:
  • 69714Gości razem:
  • 10Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Warsztaty „Griscia” oraz wizyta studyjna w MKKiK

W dniu 23 sierpnia 2018 r. do Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej przybyli nasi partnerzy z Włoch reprezentujący włoską organizację Wigwam APS Italy – Stowarzyszenia Promocji Społecznej działającej od 1972 i zrzeszonego w ramach Światowej Organizacji Wigwam, która obecnie obejmuje 21 krajów na świecie. Wigwam to filozofia życia tych, którzy w obliczu problemu lub szansy nie patrzą lub narzekają, ale robią się aktywni, realizując lub promując konkretne działania, które mogą przyczynić się do rozwiązania, choć w niewielkim stopniu w celu poprawy społecznej jakości życia: jego i lokalnej społeczności, w której mieszka. Gwarancja sukcesu tych projektów opiera się na metodzie (metoda Wigwam Project Club), mającej zastosowanie w dowolnej dziedzinie i wykraczającej poza granice podejścia spontanicznego. Osoby pracujące w ten sposób we Włoszech są częścią Wigwam APS Italy. 

Więcej o Wigwam

Włoską organizację reprezentował Avelio Marini, który przygotował dla naszych gości (wizyta studyjna kobiet z podkarpacia zainteresowanych ekonomią społeczną) warsztaty kulinarne wraz z degustacją włoskiej potrawy „Griscia” – Grisciano pasterz z gór Laga i Sibillini nadał nazwę słynnej starożytnej recepturze. Dzięki zasubskrybowaniu zestawu do gotowania „griscia” możesz wesprzeć lokalną społeczność, którą dotknęło trzęsienie ziemi w górach Laga i Sibillini we Włoszech. Na zestaw do ugotowania potrawy „Griscia” składa się makaron z pszenicy durum z gór Sibillinia i Laga, podgarle z czarnej świni z gór Laga, ser Pecorino z Laga i Sibillini.

Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby” przygotowała dla porównania polską potrawę z naszego obszaru również opartą o makaron, a były to „łazańskie łazanki”.