Partnerzy








Statystyki
  • 102Ten wpis:
  • 114170Odsłon razem:
  • 13Odsłon dzisiaj:
  • 18Odsłon wczoraj:
  • 210Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 730Odsłon miesięcznie:
  • 69735Gości razem:
  • 13Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Tradycyjne potrawy regionalne preszowskiego kraju

Jest to 64-stronicowa publikacja w języku polskim przedstawiająca 21 potraw kraju preszowskiego, które zostały wybrane przez mieszkańców w publicznej ankiecie jako charakterystyczne dla tego regionu. Przepisom potraw towarzyszą opisy zwyczajów, opowieści, anegdoty. Niektóre potrawy są podobne do polskich, mają te same nazwy, ale niektóre z nazw są oryginalne jak ”dżatki”, „kulasza”, „kreple” czy „baczogi”.

Te ostatnie to nic innego jak kiełbaski ziemniaczane, mniej popularne u nas, za to dobrze znane na Podlasiu. W publikacji znajdziemy też ogólną charakterystykę lokalnej kuchni. „Szczególną rolę w tradycyjnej kuchni regionu odgrywała kiszona kapusta” – czytamy wpublikacji. Są w niej też propozycje miejsc, gdzie można smacznie zjeść i gdzie odbywają się tradycyjne imprezy gastronomiczne. Choć gulaszu nie ma wśród 21 potraw, możemy wziąć udział w dwóch konkursach na najsmaczniejszy gulasz. Miłośnicy potraw z ziemniaków zapewne zainteresują się Spiskim Jarmarkiem Ziemniaczanym we wrześniu w Spiskiej Białej. To nieco ponad 2 godz. jazdy samochodem od naszego Biura w Chrostowej.

20120103_045743