Slovenske narodne jedli

Coraz więcej trafia do naszego Muzeum publikacji o zagranicznych kuchniach. Jedną z nich jest książka o narodowej i regionalnej kuchni Słowenii – „Slovenske narodne jedli”. Przepisy zebrała Andreja Grum. To 376-stronicowa książka, wydana w 1978 r. Zawiera 792 przepisy. Podzielone są one na dwa działy: potrawy narodowe (412 przepisów) i potrawy z 5 historycznych regionów Słowenii (380). Do tego 48 stron wstępu o funkcjach narodowych potraw w przeszłości i obecności w nowoczesnej diecie. Książka w języku słoweńskim.

Książka to prezent od słoweńskich uczestników projektu Erasmus+ TELI2 (www.teli2.eu). Jak została nabyta, przekazała nam prof. Irma Potočnik z Uniwersytetu w Lublanie:

„Poprosiłam mamę, aby ją zdobyć. Odwiedziła liczne gospodarstwa domowe w mojej wiosce Šenčur i sąsiedniej wsi Srednja Vas. Mówiła głównie do osób w wieku 65 plus. Przyniesiono jej kilka książek kulinarnych, starych i nowych, ale ona była zainteresowana nieco starszymi wersjami (ta jest z 1978). Druga faza selekcji koncentrowała się na treści: dania lokalne i regionalne. Ludzie cieszyli się z przeglądania książek, które mieli na półkach, ale nie chcieli oddać swojego „dziedzictwa”. Wreszcie, moja mama znalazła starszego mężczyznę (w wieku 85 lat), wdowca i przekonała go, że „to dla Muzeum w celach edukacyjnych”. On był bardzo dumny, że mógł przekazać tę książkę do Waszego Muzeum”.