Rozstrzygnięto konkurs im. St. Czernieckiego

Festiwalowi Rosołu już po raz czwarty towarzyszył Konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach, w którym nagrodą główną jest Puchar ministra Rolnictwa i  Rozwoju Wsi.

Nadesłano 29 publikacji (książek, albumów i innych wydawnictw), a  jego Kapituła postanowiła przyznać nagrodę główną – Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi –„Smakom Ziemi Myślenickiej”, albumowi autorstwa Kazimierza Dąbrowskiego, Pawła Lemaniaka Michała Zięby,wydanemu przez trzy Lokalne Grupy Działania „Turystyczna Podkowa”, „Między Dalinem i Gościbią” oraz „Klimas”.
W imieniu ministra dyplom i puchar wręczył Piotr Dudzik
dyrektor Biura Pomocy Technicznej w Ministerstwie Rolnictwa.

Wyróżnienia specjalne przyznano:
– Krzysztofowi Leśniewskiemu za „Kuchnię pałucką” (Wydawnictwo „Gaj”),
– Barbarze Czaykowskiej-Kłoś za „Historie kuchenne. O miłości, rodzinie i sile tradycji”, (Wydawnictwo Bernardinum),
– Wydawnictwu Olesiejuk za serię „Polska kuchnia regionalna”, w opracowaniu Doroty Próchniewicz, Romana Marcinka i Małgorzaty Durnowskiej, składającą się z ośmiu pozycji: „Kuchnia kresowa”,„Kuchnia góralska”, „Kuchnia śląska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia podlaska”, „Kuchnia kaszubska”, „Kuchnia Warmii i Mazur” oraz „Kuchnia Warszawy i Mazowsza”,
– Andrzejowi Klimczakowi i Tadeuszowi Pożniakowi za album „Tradycja, smak i wdzięk” (Wydawca: LGD „Eurogalicja”, Wydawnictwo SAS).