Partnerzy








Statystyki
  • 263Ten wpis:
  • 114149Odsłon razem:
  • 10Odsłon dzisiaj:
  • 24Odsłon wczoraj:
  • 204Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 709Odsłon miesięcznie:
  • 69714Gości razem:
  • 10Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Rozstrzygnięcie konkursu im. Stanisława Czernieckiego

Podczas V Festiwalu Rosołu rozstrzygnięto konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację kulinarną o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2015 r.


Jury konkursowe w składzie:
Urszula Budzich-Tabor, Contact Point Europejskiej Sieci Obszarów Wiejskich
Justyna Durzyńska, Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Beata Jakiełek, Dyrektor Departamentu Działań Delegowanych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Anna Jop, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół w Dąbrowicy,
Katarzyna Jórga, Prezes Związku Stowarzyszeń Wielkopolska Sieć LGD
Jolanta Kamieniecka, Członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Ryszard Kamiński, Prezes Fundacji Forum Aktywizacji Obszarów Wiejskich
Małgorzata Kramarz, Prezes Fundacji Idealna Gmina

dokonało wyboru najlepszej publikacji z pośród 37 pozycji jakie wpłynęły do konkursu. W pierwszej kolejności wyłoniono 5 najlepszych pozycji:
1. Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino.
2. Polska kuchnia regionalna. Wyroby regionalne, dania z rożnych zakątków kraju, tradycje kulinanrne.
3. Smaki Pogranicza Dziedzictwo Kulinarne Ziemi Radkowsko-Broumovsko-Polickiej
4. Smaki Ziemi Brzozowskiej
5. Smaki ziemi strzelińskiej

Ostatecznie nagrodę w postaci pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała książka „Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino”. Wydawca: Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie im. Leona Roppla. Nagrodę odebrał Wójt Gminy Luzino oraz Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej.

Zwycięzcą serdecznie gratulujemy. Wszystkie przesłane na konkurs pozycje będą prezentowane w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej.

Wszystkie publikacje:
Lp. Nazwa Wydawca/Autor
1. Kuchnia Śląska Wydawnictwo ASTRUM Sp. Z o.o./ Barbara Jakimowicz-Klein
2. Kuchnia Góralska Wydawnictwo ASTRUM Sp. Z o.o./ Barbara Jakimowicz-Klein
3. Kuchnia Wielkopolska Wydawnictwo ASTRUM Sp. Z o.o./ Barbara Jakimowicz-Klein
4. Kuchnia Kresowa Wydawnictwo ASTRUM Sp. Z o.o./ Barbara Jakimowicz-Klein
5. Tajniki kuchni tradycyjnej LGD „Owocowy Szlak”
6. Kuchnia Dolnego Śląska Urząd Miasta i Gminy w Radkowie/Barbara Jakimowicz-Klein
7. Smaki Ziemi Brzozowskiej Arete Spółka z o.o./Stowarzyszenie LGD „Ziemia Brzosowska”
8. Specjały Kulinarne Ziemi Pyrzyckiej Stowarzyszenie LGD Ziemia Pyrzycka/Ewa Hancz
9. Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
10. Smaki Radomki Stowarzyszenie LGD „Razem Dla Radomki”
11. Przewodnik Kulinarny Produktu Tradycyjnego Papryki! Stowarzyszenie LGD „Razem Dla Radomki”
12. Trzy Krainy Smaku Historia, udzie, Kuchnia Przewodnik LGD na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego „Kraina wokół Lublina”/Waldemar Sulisz
13. Smakowity Produkt Lokalny Smaki Warmii i Mazur LGD Związek Stowarzyszeń „Kraina Drwęcy i Pasłęki”/Ryszard Bogucki
14. Tradycyjna Kuchnia Śląska w Spichlerzu Fundacja LGD „Spichlerz Górnego Śląska”
15. Śląska spiżarnia O jodle, warzyniu, maszketach i inkuszym pichycyniu Fundacja LGD „Spichlerz Górnego Śląska”/ Joanna Świtała – Mastalerz, Dorota Świtała – Trybek
16. Smaki tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino Gminna Biblioteka Publiczna im. Leona Roppla w Luzinie/Maria Krośnicka
17. Produkty Tradycyjne w Powiecie Niżańskim LGD Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”
18. Kulinarne podróże po Pojezierzu Drawskim LGD „Partnerstwo Drawy”
19. Polska kuchnia regionalna Multico Oficyna Wydawnicz/Maja Bisikiewicz, Joanna Jakubiak, Izabela Lenkiewicz, Gosia Molska, Paulina Zakrzewska
20. Karolinka i kociewska grapa książka kucharska dla dzieci Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet/ Praca zbiorowa pod redakcją Krystyny Gierszewskiej
21. Tradycyjne potrawy Śląska Opolskiego Pracownia Architektury Krajobrazu Magdalena Malik/Lidia Schroll, Ireneusz Malik
22. Kuchnia Tradycyjna z obszaru Opolszczyzny Pracownia Architektury Krajobrazu Magdalena Malik/LGD „Kraina Dinozaurów”
23. Lokalny przewodnik kulinarny Euro- Country Fundacja Euro-Country – Partnerstwo dla Zrównoważonego Rozwoju Obszarów Wiejskich
24. Potrawy Regionalne Rękodzieło LGD „Sejneńszcyzna”/ Grzegorz Łucznik, Karol Jachimowicz, Agnieszka Cewkowicz
25. Książka Kucharska Tradycja, która zobowiązuje…. Imagine Designe Group/ LGD „Zielony Pierścien Tarnowa”
26. Dolnośląskie Smaki Fundacja Kłodzka Wstęga Sudetów Lokalna Grupa Działania
Stowarzyszenie LGD Qwsi
27. Kopalnia Wielickich Smaków Stowarzyszenie LGD „Wielicka Wieś”
28. W kuchni Cieszyńskiej Krainy Stowarzyszenie LGD „Cieszyńska Kraina”
29. Produkt lokalny od Wisły po Spisz mPress Maciej Mazur/Nadwiślańska Grupa Działania „E.O.CENOMA”, Stowarzyszenie Rozwoju Spisza i Okolic
30. Książka kucharska Zielona Wielkopolska i Ziemia Sandomierska w tradycjach, obyczajach i kuchni LGD Lider Zielonej Wielkopolski
31. Katalog Smaków Na Granitowym Szlaku Vega Studio Ady Tomasz Muller, Stowarzyszenie LGD „Szlakiem Grnitu”
32. Książka kucharska Koło Gospodyń Buczków, Koło Gospodyń Szczurowa Press Maciej Mazur/Nadwiślańska Grupa Działania „E.O.CENOMA”
33. Dziedzictwo stołu – wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania Sekretariat Regionalny KSOW w Województwie Mazowieckim, LGD „Przyjazne Mazowsze”/ LGD „Przyjazne Mazowsze” i Izabela Byszewska
34. Tu Mazury Smakują Najlepiej Mazurska Akademia Smaku/Eulalia Margota Paszkiewicz
35. Przeszłość dla przyszłości wielokulturowość kuchni Pomorza
36. Smaki Pogranicza Dziedzictwo kulinarne ziemi Radkowsko- Broumovsko-Polickiej Barbara Jakimowicz-Klein
37. Smaki ziemi strzelińskiej Starostwo Powiatowe w Strzelinie