Partnerzy








Statystyki
  • 188Ten wpis:
  • 114774Odsłon razem:
  • 22Odsłon dzisiaj:
  • 37Odsłon wczoraj:
  • 210Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 547Odsłon miesięcznie:
  • 70289Gości razem:
  • 19Gości dzisiaj:
  • 1Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Robert Makłowicz Dalmacja. Książka kucharska

Dalmacja książka kucharska

Autor  książki pt. „Dalmacja książka kucharska” Pan  Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji.

To jest  druga książka  Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego.

Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami autora w interesujący sposób z użyciem  zdrobnień w formie żartobliwej użytej  również przy omawianiu potraw Dalmacji.

Możemy poznać  w niej 7 rozdziałów następującej treści: zimne i ciepłe przystawki, zupy, potrawy z ryżu i makaronu, owoce  morza, mięsa, jarzyny i dodatki, desery.

Przepisy Pana Roberta Makłowicza na , które warto zwrócić uwagę w tej  książce są  następujące:

Krem  z  bakłażanów, owczy  ser marynowany  w  winie, cukinie w czosnku, pasztet  rybny, pasztet  z tuńczyka, smażone oliwki, zupa rybna, panierowane sardynki, spaghetti w  klasycznym sosie pomidorowym, dalmatyński gulasz, dalmatyńskie rolady, pieczona jagnięcina w winie, ziemniaki z włoską kapustą i porem, figowiec, figi  w  winie, tort  z suszonych fig, naleśniki z migdałami, dalmatyńskie ciasto wielkanocne.

Warto jest poznać dalmatyńską kuchnię, ponieważ autor zadbał o ujęcie każdego szczegółu dotyczącego kultury, historii zawartego na łamach 264 stron.

Książka ta  posłuży nie tylko jako przewodnik, ale cenne wskazówki autora , a przy tym barwny  język, który tak bardzo cenię w momencie kiedy  prezentacji  dań wykonywanych  przez Pana Roberta Makłowicza.

Elementem stanowiącym dodatek, który zachęci  do kupna są pięknie zaprezentowane zdjęcia z podróży kulinarnej- Dalmacja , słowniczek kulinarny polsko – chorwacko- dalmatyński.

Książka zawiera 264  strony, twarda oprawa, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek, Kraków 2016.

Zapraszam Cię Czytelniku w kulinarną dalmatyńską podróż wraz jej  z autorem.

Recenzentka:

Anna Szewczyk