Robert Makłowicz C. K Kuchnia

 

To pierwsza autorska książka Roberta  Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora  programów  kulinarnych.

Kuchnią polską, zagraniczną autor  pasjonuje się od  lat, opowiada zawsze o  niej  w interesujący  sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami.

Zamiast wstępu w książce Pan Robert  Makłowicz przedstawił  historię gulaszu po triesteńsku, jak jest przyrządzony – naczynie.

Książka ta składa się z 7 rozdziałów następującej  treści:  sałatki, zupy, potrawy  z drobiu, potrawy z  mięsa, potrawy z  mąki i  kasz, desery.

Do każdej z podanej potraw, deserów , sałatek jest  zamieszczona historia jej powstania co tutaj stanowi  ciekawostkę kulinarną.

Przykładami kulinarnymi są  następujące sałatki, potrawy, desery , a mianowicie:

Sałatka Sachera, sałatka selerowa, sałatka z  melona, bulion z tokajem, zupa z  soczewicy, z kurczakiem, rosół feldmarszałka (Joseph Radetzky), węgierska zupa  rybna , zupa ziemniaczana po węgiersku, gulasz  rybny z  groszkiem, śledź po marynarsku, sznycel cielęcy po prasku, udziec barani marynowany, knedle z morelami, płonące  naleśniki migdałowe, strudel z  jabłkami , kutia, tort a’la Sacher.

Kuchnia to książka kulinarna dla wszystkich  czytelników  amatorów  chcących poznać nie tylko polskie potrawy, jak i te europejskie.

Zamiast  fotografii potraw są  umieszczone  przepiękne ilustracje w  wykonaniu Pana Andrzeja Zaręby.

Pan Robert Makłowicz w  niezwykły sposób opowiedział własnymi słowami jak przedstawiała się kuchnia podczas wojen, wyjaśnił pochodzenie postaci historycznych bohaterów oraz  nawiązał do anegdot związanych z przepisami na dania podawane podczas tychże wypraw.

Dodatkowym elementem książki jest  nie tylko bogaty  język kulinarny , ale pięknie ujęta  fotografia autora Roberta Makłowicza przez Pana  Michała Lichtańskiego znajdująca się na przodzie okładki książki  pt. „C. K Kuchnia”.

Twarda  oprawa książki, zawiera  230  stron, wydana  została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek .

Warto się zapoznać z tą książką , która kształci warsztat kulinarny jak i  historyczny.

Recenzowała  książkę:

Anna Szewczyk