Partnerzy








Statystyki
  • 18Ten wpis:
  • 32847Odsłon razem:
  • 197Odsłon dzisiaj:
  • 87Odsłon wczoraj:
  • 534Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 1094Odsłon miesięcznie:
  • 24715Gości razem:
  • 72Gości dzisiaj:
  • 1Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Recenzja nowej książki w naszym Muzeum – Warzywa górą!

 

Najnowsza książka autorstwa Katarzyny Gubały pt. ”Warzywa górą!” stanowi doskonały przykład kulinarny w polskiej kuchni przedstawiającej zdrowe odżywianie się na co dzień. Książka ta składa się ze 127 autorskich przepisów oraz 6 rozdziałów następującej treści: Roślinne podstawy, Baza, Wiosna, Lato, Jesień, Zima.

Katarzyna Gubała podpowiada, w jaki sposób możemy dokonać zmian, aby być zdrowym, czerpać energię, uśmiechać się podczas przygotowania posiłków. Wyjaśnia Czytelnikowi w perfekcyjny sposób definicje kulinarne związane z kluczowym słowem wegetarianizm. Wiedza Katarzyny na temat przygotowywanych przez nią potraw wzbudziła we mnie ogromny podziw kulinarny. Wędrówkę śladami roślinnej rozpoczęłam od przygotowania dania prostego, a przy tym mojego ulubionego dania tj. placki ziemniaczane z musem jabłkowym – str. 98. Rada Katarzyny zaskoczyła mnie kulinarnie pozytywnie, gdyż w przepisie klasycznym nie podała składnika, którego ja zawsze dodawałam do masy ziemniaczanej – jajko. Zamiast jajka użyłam w przepisie przyprawy włoskiej, marchewkę, a na koniec do pozostałej masy ziemniaczanej masy dodałam starte jedno jabłko. Efekt przepisu lekko zmodyfikowanego przeze mnie okazał się w rezultacie smaczny. Smak placków okazał się delikatny, chrupki. Ucieszyłam się, że mogłam spróbować choć raz jak, smakuje placek ziemniaczany na słodko nie, stosując cukru, lecz jabłka. Eksperyment kulinarny mi się udał. Proste danie okazało się pyszne i zdrowe.

Katarzyna wraz z rodziną zachęca w praktyczny sposób, aby korzystać o każdej porze roku do przygotowania potraw z zakresu kuchni roślinnej. Tekst zawarty w książce czyta się dobrze ze względu na odpowiednio dobraną czcionkę. Została umiejętnie opracowana grafika ułatwiająca przejrzystość każdej ze stron oraz estetyka koloru. Pięknie wykonane zdjęcia potraw, opisy rozdziałów, historia powstawania dań, wyjaśnienia dotyczące każdej potrawy, zamieszczone tabele, typy mąk, kasz, przypraw zasady zdrowego odżywiania to tylko część, którą warto mieć na swojej półce. Czytelnik chcący poznać kuchnie vege odkryje to, że może sam skomponować swój własny przepis, zapoznać się z radami autorki, a nawet upiec chleb, podawany z pastami.

Przepisy kuchni roślinnej autorstwa Katarzyny to prawdziwa uczta dla osób lubiących odkrywać nowe tajniki polskiego gotowania. Katarzynie Gubale dziękuję za egzemplarz książki. Twarda oprawa, a w jej tle, znajdują się liście, korzeni warzyw nawiązujących do tytułu książki, s. 255, Wydawnictwo Burda, Warszawa, 2017. Polecam przeczytać tę książkę.

Tekst opracowała:

Anna Szewczyk

Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego składa serdecznie podziękowania autorce książki Pani Katarzynie Gubale za przekazanie jednego egzemplarza, oraz Pani Annie Szewczyk za opracowanie recenzji oraz kontakt z autorką.

Wpisał: Patryk Paszkot