Polsko-czeska „kucharka”
Polsko-czeska „kucharka”
W naszym Muzeum pojawiła się nowa pozycja zatytułowana „Kuchařka. Książka kucharska. Česko-polská. Czesko-polska.” Książkę wydała w 2013 r. LGD „Hradecky venkov” z okolic czeskiego miasta Hradec Kralove. Jest to efekt współpracy trzech gmin czeskich i polskiej gminy Jedlina-Zdrój. 26 przepisów polskich i czeskich potraw przedstawiono wspólnie w czterech rozdziałach: Wielkanoc, Odpust, Dożynki i Adwent.
W konkursach im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach trzykrotnie na cztery edycje konkursu zwyciężały książki będące rezultatami projektów współpracy LGD. Dwójka pierwszych laureatów to publikacje polsko-słowackie. W tym roku na zgłoszenia czekamy do 21 lipca 2017 r. Więcej informacji o konkursie na stronie LGD Dolina Raby.
W związku ze zbliżającym się Festiwalem Rosołu (w tym roku 15 sierpnia w Nowym Wiśniczu) odnotowujemy dwa przepisy na rosół. O ile przepis na rosół wołowy wydaje się dość klasyczny, to rosół z kaczki z ryżem z wątroby brzmi ciekawie. Co to jest ryż z wątroby? – poniżej przepis.
Składniki na ryż z wątroby:
200 g wątroby drobiowej lub z kaczki
5 ząbków czosnku
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, tarta bułka
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną z błon wątrobę, czosnek i jajka zmiksujemy. Włożymy do miski, dodamy szczyptę
soli, pieprz i majeranek i zagęścimy tartą bułką. Zostawimy stać, by bułka wchłonęła wodę.
Do gotującego rosołu przez sitko z dużymi dziurami wmieszamy ryż z wątroby. Gotujemy 3-4 minuty.