Podziękowanie dla Pani Danuty Dębskiej i Pana Leszka Dębskiego.

Chciałbym jeszcze raz gorąco podziękować Pani Danucie Dębskiej i Panu Leszkowi Dębskiemu za udział w VII Festiwalu Rosołu. Pan Leszek był członkiem jury, dla zwycięzców poszczególnych kategorii przekazał miniaturowe wydania kilku pozycji swoich rodziców – Henryka i Danuty Dębskich (autorów ok. 20 książek kucharskich) i wspaniale opowiedział ze sceny o ich dorobku literackim. Okazuje się, że wiele jeszcze książek nie zostało opublikowanych i Pan Leszek zabiega o ich wydanie. W przygotowaniu są „Kuchnia Wojskowa” i „Kuchnia Gdańska”.
Bardzo dziękuję Pani Danucie za prezent dla naszego Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej w postaci „Ilustrowanej Kuchni Polskiej”, autorstwa Henryka i Danuty Dębskich, wydanej przez Muza SA w 2010 r.
To niezwykle obszerna pozycja (648 str. formatu bliskiego A4) , zawierająca ponad 3800 przepisów! Książka zawiera też kulinarne porady, opisy surowców i przypraw czy też sposobów nakrycia stołu i oczywiście jest bogato ilustrowana.