Otwarcie muzeum

W dniu 23 lipca 2015 r. odbyło się uroczyste otwarcie Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego mieszczące się w warsztatach gastronomicznych przy Zespole Szkół w Dąbrowicy. Na uroczystość przybyli: Starosta Bocheński Ludwik Węgrzyn, Wicestarosta Bocheński Józef Mroczek, Dyrektor Oddziału Banku BZWBK w Bochni Jarosław Chebda, Prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku Jerzy Poznański, Wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Samku Andrzej Pawlas, Wójt Gminy Trzciana Józef Nowak, Wójt Gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, Wójt Gminy Łapanów Robert Roj, Profesor gastronomi w ZS Dąbrowica Anna Jop, Zarząd LGD „Dolina Raby” wraz z pracownikami biura. Przecięcia wstęgi dokonali Starosta Bocheński Ludwik Węgrzyn, Dyrektor Oddziału Banku BZWBK Jarosław Chebda, Prezes Zarządu LGD Krzysztof Kwatera. Muzeum Książki Kucharskiej powstało dzięki przyznaniu LGD „Dolina Raby” darowizny przez Fundację Banku BZWBK w konkursie „Tu mieszkam, tu zmieniam” oraz dzięki wsparciu Starostwa Powiatowego w Bochni. Na uroczystości Prezes LGD „Dolina Raby” dokonał prezentacji idei powstania muzeum, jego zbiorów oraz możliwości rozwoju. Prezes i Wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku przygotowali potrawę z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” szczupak w gąszczu z szafranem i limonią oraz przybliżyli tło historyczne oraz zasady kuchni staropolskiej, po czym odbyła się degustacja potrawy. Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego posiada obecnie w swych zasobach 116 pozycji książek kucharskich i kulinarnych w podziale na książki ogólnopolskie, regionalne i lokalne. Muzeum można zwiedzać indywidualnie od poniedziałku – piątku w godz. 9:00 – 15:00 dla grup zorganizowanych możliwe zwiedzanie w weekendy i popołudnia po wcześniejszym kontakcie telefonicznym z biurem LGD „Dolina Raby”.