Nowe książki o regionalnej kuchni łotewskiej i białoruskiej

Dwie nowe pozycje w Muzeum dzięki naszym przyjaciołom z Łotwy – partnerom w projekcie Erasmus+ „Glocalization in adult education” (projekt ma swoją stronę na Facebook).
„Culinary Heritage of Latgale and Vitebsk Region” przedstawia ofertę, głównie turystyczną hoteli, gospodarstw agroturystycznych, kawiarni itp. z Łatgalii – regionu Łotwy (Inflanty polskie) i z białoruskiego regionu Witebska. Łącznie 68 ofert, 38 z Łotwy i 30 z Białorusi. W każdej ofercie znajduje się jeden specjalny przepis kulinarny danego „zakładu”. Pozycja w języku angielskim.
„Latgales Pavargramata” to zbiór 230 przepisów i krótkich opisów potraw z Łatgalii, które zebrała Solvita Kovalenko od ponad 150 osób. Pozycję wydał w 2004 r. Euroregion „Kraj jezior” obejmujący regiony z Białorusi, Litwy i Łotwy. W języku łotewskim, ale jak wiadomo na naszym terenie są osoby, którym ten język, jak i łotewskie kulinaria, nie są obce.