Notatka z 20 Międzynarodowych Targów Książki w Krakowie
Notatka z 20 Międzynarodowych Targów Książki w Krakowie
Dwudzieste Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie miały miejsce w dniach 27-30 X 2016 r. Impreza co roku przyciąga wielu wydawców, poetów, autorów, czytelników. Podczas Targów nie zabrakło naszego udziału – przedstawicieli Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowie – Anny Szewczyk i Ilony Stano. W hali Expo, zapoznałyśmy się z ofertą wydawnictw, głównie kulinarnych. Przeglądając katalogi oraz ulotki z różnych wydawnictw zrobiliśmy rozeznanie odnośnie publikowanych książek. Wśród wydawnictw przeważały, które promowały publikacje kulinarne były: Wydawnictwo ZNAK , Wydawnictwo OTWARTE, Oficyna Wydawnicza PUBLICAT, Wydawnictwo IMPULS, Wydawnictwo WAM.
Duże wrażenie wywarło na nas Wydawnictwo PUBLICAT ze względu na degustację soków, które były świeżo miksowane oraz można było zakupić książkę kulinarną o tematyce związanej ze zdrową żywnością, aby lepiej doskonalić swój kulinarny warsztat. Pracownicy Wydawnictwa udzielali fachowych informacji o sobie i wydawanych książkach. W wyniku rozmów udało się nam nawiązać stałą współpracę z Wydawnictwem.
Stałą współpracę nawiązaliśmy także z Wydawnictwem IMPULS m.in. dlatego, że kontakt udało na się nawiązać z tym Wydawnictwem już wcześniej.
Uczestnictwo w dwudziestych Międzynarodowych Targach Książki w Krakowie przybliżyło nam wiedzę o książkach, wydawcach. Warto było jechać, aby ponownie przekonać się, że książki kulinarne nie są nam obce, że są bardzo bliskie naszym sercom i przede wszystkim, smakom.
Notatkę sporządziły :
Ilona i Anna