Partnerzy








Statystyki
  • 131Ten wpis:
  • 114175Odsłon razem:
  • 18Odsłon dzisiaj:
  • 18Odsłon wczoraj:
  • 215Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 735Odsłon miesięcznie:
  • 69740Gości razem:
  • 18Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Magdalena Gembacka . Kolorowa Kuchnia Roslinna – recenzja

kolo

Magdalena Gembacka

„Kolorowa kuchnia roślinna.  Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu.”

W pięknie wydanej, kolorowo ilustrowanej, książce (format A-4) można  znaleźć przepisy na  codzienne menu zaczynające się od śniadania poprzez dwudaniowy  obiad, na  deserach  dla  całej rodziny kończąc. Cennym uzupełnieniem są przepisy na zdrowe napoje i koktajle warzywno – owocowe. Autorka zachęca i  przekonuje  do zdrowego odżywia  się. Książka składa  się z 3  rozdziałów:

I   Cześć:  Rośliny rządzą  na  Twoim  talerzu:  znaczenie jedzenia,  zasady zdrowego odżywiania

II  Część:  ABC zdrowego roślinnego  gotowania: zdrowe  produkty w  spiżarni, sztuka robienia zakupów, przechowywanie żywności, sprzęt i  akcesoria kuchenne, techniki  przygotowywania potraw

III  Część  Przepisy

Wśród przepisów zdrowego  żywienia są podane te, które stanowią podstawę codziennego zdrowego  odżywiania się.

Śniadania:  Kasza  jaglana z  truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem  i  cukinią, nadziewane jabłkakokosowym bul gurem ( rodzaj kaszy), śliwkowa  kasza gryczana z  cynamonem i  migdałami

Smarowidła do  chleba – pasty warzywne: cukiniowo – warzywna, brokułowo – orzechowa,
z
  pieczonego pora

Zupy: zupa dyniowa z soczewicą, czosnkowo- jaglana, meksykańska, zupa  fasolowa, krem szparagowo- szpinakowy

Dania główne: zapiekanka pasterska, knedle jaglano-gryczane ze śliwkami, bazyliowe pesto z awokado, gulasz pieczarkowo- cukiniowy z pęczakiem

Sałatki i  surówki: tęczowa  surówka, surówka ze selera naciowego i jabłka, sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i  kiszonych  ogórków

Napoje i koktajle: napój rabarbarowo – truskawkowy z  bazylią, koktajl  mleczny z mango i  truskawek, koktajl ananasowy z kolendrą, sok pietruszkowo – jabłkowo- cytrynowy, napar  imbirowy z  malinami

Desery i wypieki: wegetariańskie tiramisu, piernikburaczany, mufiny pistacjowe z owocami, lody czekoladowo- bananowe- śliwkowe, jeżyny i  gruszki pod kruszonką.

W  swoich  przepisach  autorka  wykorzystuje ogólnie dostępne składniki.  Wszystkie  przepisy są przez  autorkę sprawdzone, a potrawy dokładnie opisane, łącznie ze sposobem podania. „Kolorowa kuchnia  roślinna” to doskonały zestaw dań, które są przedstawione w  prosty sposób i dla smakoszy zdrowej kuchni stanowić będą częsty rarytas na polskim stole wśród warzyw i  owoców. Zdrowe jedzenie potraw kuchni polskiej spowoduje wiele  zmian w naszym  codziennym żywieniu, dobrych zmian. Warto zapoznać się z zasadami dobrego żywienia, jak przechowywać żywność, jak przygotować podstawowe potrawy nować jedzenie potraw, jak zrobić rozeznanie w naszej  spiżarni i sprawdzać daty ważności produktów. Wskazówki znajdziemy w Części II:  ABC zdrowego roślinnego  gotowania. Gorąco zachęcam do przeczytania tej części.

Polecam przeczytanie całej książki autorstwa Magdaleny Gembackiej. Zawarte w niej przepisy to uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Każdemu czytelnikowi, który dba o zdrowy  styl życia, książka Wydawnictwa Publicat pozwoli na odkrycie wielu cennych informacji na temat zdrowego odżywia się na co dzień. A przecież „grunt to zdrowie”.

 

Książkę recenzowała:

Anna Szewczyk