Partnerzy








Statystyki
  • 32Ten wpis:
  • 32847Odsłon razem:
  • 197Odsłon dzisiaj:
  • 87Odsłon wczoraj:
  • 534Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 1094Odsłon miesięcznie:
  • 24715Gości razem:
  • 72Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Łukasz Modelski Kuchnia na Plebani

 

Kuchnia na Plebani to zbiór 200 tradycyjnych przepisów księżowskich  gospodyń.

Przepisy  na podane dania pochodzą z terenów: Małopolski, Śląska, Kaszub, Podlasia, Pomorza, Mazowsza.

Książka ta zawiera  alfabetyczny  spis przepisów oraz spis  przepisów według  kategorii.

Kuchnia  na plebani wzbudza  zainteresowanie, gdyż my  jako czytelnicy nie wiemy  co księża jadają, ale dzięki rozmowom  autora przeprowadzonym z  gospodyniami  plebani nasza ciekawość w tym względzie  zostaje zaspokojona.

Przepisy ,na które zwróciłam szczególną uwagę zapoznając się z tą książką, są następujące: babka gotowana,  biszkopt, borowiki marynowane , buchty z kruszonką, chałka, chleb domowy, ciasto  makaronowe na łazanki, domowy ocet  jabłkowy z obierek, gołąbki, gulasz, sernik wiedeński, murzynek, nalewka kawowo- pomarańczowa, pasztet lekki, pasztet  klasyczny, ogórki  kiszone, pączki, piernik, pierogi, sernik wiedeński.

Każdy podany przez gospodynie przepis został  bardzo dokładnie wyjaśniony, podane czynności, co po kolei się wykonuje.

Wywiad  autora książki Łukasza Modelskiego  z gospodyniami stanowi uzupełnienie  dotyczące powrotu do tradycji kuchni polskiej, która  cały czas jest  wzbogacana i unowocześniana.

 Sam mistrz kulinarnych smaków Pan Wojciech Modest Amaro  poleca abyśmy zaglądnęli w zakamarki bożej spiżarni wraz z jej autorem.

Książka zawiera 238 stron, ma twardą  oprawę, wydana została  przez Wydawnictwo Literackie.

Zapraszam do zapoznania się z tą książką.

Recenzowała książkę:

Anna Szewczyk