Partnerzy








Statystyki
  • 178Ten wpis:
  • 113386Odsłon razem:
  • 16Odsłon dzisiaj:
  • 19Odsłon wczoraj:
  • 160Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 698Odsłon miesięcznie:
  • 69110Gości razem:
  • 15Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Kulinarne dziedzictwo Gminy Trzebownisko

Nowy nabytek Muzeum i przykład książki kucharskiej jednej gminy to „Kulinarne dziedzictwo Gminy Trzebownisko” pod redakcją Marcina Purgacza – ambasadora marki Podkarpackie Smaki. Gmina leży przy granicy z Rzeszowem. Wydawcą jest Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Gminy Trzebownisko. To stosunkowo obszerna publikacja – 156 stron A4 zawierająca ponad 220 przepisów. Ich autorkami są Panie z 12 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Trzebownisko. Przepisy przedstawione zostały w podziale na poszczególne Koła i każdy taki rozdział zaczyna się od informacji o dawnym Kole. Niestety niewiele znajdziemy informacji o przedstawianych potrawach. Mało jest nazw, które wskazywałyby na lokalny charakter potraw poza zrazami wołowymi po rzeszowsku i grochówką rzeszowską oraz nazwami typu pasztet cioci Anieli, gulasz dziadka Bronka czy placek babci Danusi. Ale nie dowiemy się nic o tym, dlaczego te potrawy mają takie nazwy.

Przypominamy – poszukujemy przepisów kulinarnych z obszaru Dolina Raby, aby stworzyć lokalną książkę kucharską z oryginalnymi przepisami z naszego obszaru.