Kulinarne dziedzictwo Gminy Trzebownisko
Nowy nabytek Muzeum i przykład książki kucharskiej jednej gminy to „Kulinarne dziedzictwo Gminy Trzebownisko” pod redakcją Marcina Purgacza – ambasadora marki Podkarpackie Smaki. Gmina leży przy granicy z Rzeszowem. Wydawcą jest Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Gminy Trzebownisko. To stosunkowo obszerna publikacja – 156 stron A4 zawierająca ponad 220 przepisów. Ich autorkami są Panie z 12 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Trzebownisko. Przepisy przedstawione zostały w podziale na poszczególne Koła i każdy taki rozdział zaczyna się od informacji o dawnym Kole. Niestety niewiele znajdziemy informacji o przedstawianych potrawach. Mało jest nazw, które wskazywałyby na lokalny charakter potraw poza zrazami wołowymi po rzeszowsku i grochówką rzeszowską oraz nazwami typu pasztet cioci Anieli, gulasz dziadka Bronka czy placek babci Danusi. Ale nie dowiemy się nic o tym, dlaczego te potrawy mają takie nazwy.
Przypominamy – poszukujemy przepisów kulinarnych z obszaru Dolina Raby, aby stworzyć lokalną książkę kucharską z oryginalnymi przepisami z naszego obszaru.