Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji – Nowe przepisy Polskie smaki

Siostra Anastazja zaprasza tym  razem czytelnika do kuchni  tradycyjnej , aby  zapoznali się z przepisami  pochodzącymi z  różnych regionów Polski.

Książka „Kuchnia  tradycyjna Siostry Anastazji- Nowe przepisy Polskie smaki”,  to podróż sentymentalna , powrót  do przyrządzania  kuchni tradycyjnej ze względu na jej smak , który jest najlepszy oraz wspomnienia mi związanymi  z jej wspólnym  rodzinnym przygotowywaniem.

Autorem słowa wstępnego jest Pan Andrzej kozioł , który zwrócił  uwagę na smak  dań, sposób ich przyrządzenia  zwłaszcza dań regionalnych , zup , ziemniaków, grzybów, owoców  leśnych. Zachęca każdego kto  jest  miłośnikiem codziennej kuchni  tradycyjnej dań wszelkiego rodzaju tj. babka  ziemniaczana, bliny, które są przedstawione w różnych  wersjach, kopyta czy  bigos do zapoznania się z tą książką ze względu sprawdzone przepisy, którymi podzieliła się autorka.

Siostra  Anastazja udziela  rad jak przyrządzić  zupy jak przyrządzić, warzywa, uzupełnianie wodą  podczas  gotowania , jak  gotować ziemniaki , ciasto  ziemniaczane, kluski  z  ciasta ziemniaczanego, jak powinny  być przyrządzone  jajka przed podaniem, wyjaśnienie jak otwiera się piekarnik w trakcie  pieczenia, zarumienienie ciasta  świadczy o  jego upieczeniu.

W  książce oznaczono przepisy  według  stopni a trudności:

– bardzo łatwe

–  łatwe

– trudniejsze

Zamieszczono w książce tej następujące przepisy  na tradycyjne przepisy Kuchnia  tradycyjna Siostry Anastazji  następującej treści :

Baba ziemniaczana , Barszcz ukraiński , Befsztyk podlaski, Bigos mazowiecki, Bigos myśliwski, Bigos staropolski, Bliny gryczane,  Bliny kurpiowskie. Bliny ziemniaczane, Blok czekoladowy, Blok  kawowy, Cebularz  (jest to rodzaj placka), Chleb  gryczany, Chleb Jędrusia, Chleb pszenno –żytni,  Chleb ze  skwarkami,  Fasola  po  myśliwsku, fasola podlaska, Gołąbki  gryczano  ziemniaczane, Gołąbki ziemniaczane w sosie śmietankowym, Hreczanyki ( rodzaj kotlecików na  bazie  kaszy  gryczanej oraz mięsa mielonego), Jaja podlaskie faszerowane, Kaczka faszerowana  grzybami , jabłkami, Kapuśniaczki  do  barszczu, kapuśniak podlaski, Kartacze z omastą (są to ziemniaki  surowe, gotowane oraz farsz z mielonego mięsa), Kartoflak z kaszą gryczaną, Keks, Keks orzechowy, Kluski  poznańskie  na parze z wołowiną, Kluski śląskie, Kluski z jabłkami, Kołacz  z  jabłkami, Kołacz z  jabłkami  i  posypką, Kołacz z serem, Kotlety  mielone  z  marchewką, Kwintas  na  lato, Kwintas na  zimę ( jest  to  rodzaj  zakwasu buraczanego służącego  do picia), Mazurek orzechowy, Modro kapusta, Oponki  drożdżowe, Oponki serowe, Pasztet gryczany, Pierożki  smażone  z  jabłkami, Pierogi ziemniaczane z serem i kaszą, Placki  ziemniaczane  z  kapustą  kiszoną, placki  ziemniaczane z bryndzą, Prażuchy ( są to ziemniaki z cebulą podawane z wędzonym boczkiem) , Rogaliki  drożdżowe z makiem, Rolady wołowe po Śląsku, Sałatka z  kaszy  gryczanej, Sernik z  brzoskwiniami, Sernik z rodzynkami, Sękacz domowy, Wołowina duszona  w  kapuście, Zakwas  żytni, Zalewajka, Zalewajka- barszcz  biały, Zapiekanka kurpiowska, Zapiekanka wiejska, Zapiekanka z  fasoli, kaszy  i  ziemniaków, Zrazy  podlaskie z kopytkami ziołowymi, Zrazy wołowe, Zupa borowikowa z ziemniakami, Zupa  cebulowa z bagietką , z  grzankami, Zupa grzybowa  z  kaszą gryczaną, Zupa  na  kwaśnicy, Zupa  rybna, Zupa szczawiowa, zupa  z białej kapusty i marchewki, Zupa  z suszonych śliwek z  kluseczkami.

 

W  tej  książce  czytelnik zapozna  się również z historią powstania dań regionalnych  oraz przeczyta  wywiad z siostrą Anastazją , pozna ją z bliska jaką jest ciepłą , serdeczną osobą pod  każdym względem. Wywiad został zamieszczony  na  końcu  książki, przeprowadził go Pan Sławomir Rusin. Autorka opowiada o swoim życiu, jak to się stało, że posiada  umiejętności  do gotowania, jakie danie wykonała jako pierwsze. Podoba mi się to w Siostrze  Anastazji, że podczas swojej pasji myśli o innych, którzy  zmierzają się i pożądają jej radami w kuchni, modli się za nich.

Wiele z tych  przepisów jest znanych, ale i unowocześnionych przez Siostrę Anastazję, co dla smakoszy tradycyjnych będzie prawdziwą ucztą.

Przepisy  na placki  ziemniaczane , pierogi, domowy chleb czy  kołacze sprawił mi osobiście wiele radości. Są to dania mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja babcia piekła chleb domowy, a do tego dodatkowo przy tym kołacz z serem. Smak kołacza pamiętam do dziś. Chleb po ostudzeniu jadło się z masłem i ze szczypiorkiem .

Kuchnia tradycyjna to królestwo  polskiej kuchni. Dzięki tej książce poznasz czytelniku wiele tajemnic związanych z tradycjami i będziesz do niej często wracał do tej książki.

Na każdej ze 255 stron umieszczone są zdjęcia dań , wykonana jest  piękna grafika. Napisana jest  językiem kulinarnym zrozumiałym, posiada  twardą oprawę.  Wydana  przez Wydawnictwo WAM.

Zapraszam Cię czytelniku do przeczytania tej kulinarnej książki napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik.

Recenzent  książki:

Anna Szewczyk