EWA WACHOWICZ – EWA GOTUJE

EWA WACHOWICZ – EWA GOTUJE

Zaprezentowana książka  pt. „Ewa Gotuje”  jest zbiorem  kulinarnych podróży i prezentacji przepisów pochodzących z jej autorskiego programu.

Inspiracją do napisania tej oto  książki jest pasja autorki do gotowania oraz przekazywania swojej wiedzy kulinarnej czytelnikowi. Swój warsztat kulinarny możemy kształtować każdego dnia i uzupełniać go wiedzą zawartą w przedstawionej książce.

Książka składa się z VIII następującej treści:

I:  Przed obiadem : Domowy chleb, pasty  kanapkowe: z makreli, jajeczna, serowa, z awokado, sos tzatziki, chipsy selerowe.

II:  Zupy:  Ogórkowa bez sporów, prowansalska selerowa, kapuściana na  sylwetkę,  z brokułów,   krem z migdałami i  bryndzą, orientalna  zupa  rybna.

III:  Kurcze pieczone  i nie  tylko:  Kura na patyku, ryż, sałatka z winegretem, glazurowane  skrzydełka z  rusztu, kurze  paluszki  w  orzechach z dipem, wątróbka drobiowa z jabłkiem, indyk z migdałach, pierś indycza w ziołach prowansalskich i  buraczki w talarki.

IV:  Dla mięsożerców:  Cielęcina w kurkach, gałuszki i  brokuły z  czosnkiem, gulasz  z nutką Orientu i  kaszą gryczaną, zrazy  wołowe w  pomidorach, ziemniaki  pieczone w  mundurkach i  mizeria, hamburgery  na  zdrowie.

V: Ryby: Panga w niebieskim sosie, sałatka i puree ziemniaczane, pstrąg na  sposób morski, łosoś w jarzynach, ryba  w  jogurcie, tilapia na „pierzynce” z  porów .

VI:  Dla tych, którzy  mięsa nie jedzą: Pesto z makaronem , szaszłyki z  tofu, pizza  Margherita, jaja  sadzone na śmietanie, jaja faszerowane, pierogi, naleśniki.

VII:  W świątecznym podarunku: Wielkanoc:  Pieczeń bieszczadzka, baba  z Klęczan, Wigilia: Barszcz zakwaszany w  samą porę, karp, kapusta z  grzybami, ziemniaczki a’ la młode, kasza  z  grzybami, Sylwester: Bigos, żurek wiejski na  śniadanie.

VIII: Desery: Ciasto pełne  śliwek, grzebyczki, czekoladowe  serce i czekoladowe  muf finki, ciasteczka ryżowe, „ Rzeszowiak”, bajkowy  torcik jabłkowy, tort czekoladowo- orzechowy, ciasteczka  orzechowe, krem cytrynowy, ciasto cytrynowe, mus  czekoladowy.

Pani Ewa podkreśla ważną rolę stylu gotowania , sposoby podawania dań , estetyka oraz dekoracja stołu.

„Ewa gotuje”  to książka , która jest przeznaczona dla każdego czytelnika chcącego poznać początki tworzenia polskich potraw : sałatki , przysmaki , sosy, ciasta i ciasteczka .

Przepisy i potrawy  są stale urozmaicane poprzez unowocześnianie: pasty  kanapkowe, chipsy  selerowe, sosy.

W trakcie realizacji  programu „Ewa gotuje” autorka nas zabiera  nas  w podróż na  egotyczną wyspę Sri  Lanka spełniając  przy  tym swoje marzenia dotyczące  poznania przypraw  w ich  naturalnym środowisku.

Ciekawostką pozytywną, która przyciągnie tutaj czytelnika jest historia poznania przypraw opowiedziana i przekazana w adekwatny i prosty sposób przez Panią Ewę.

Zapoznając się z tą pozycją  książkową poznamy  również ekipę realizującą program „Ewa gotuje”.

Fantastyczne wykonane  zdjęcia potraw wykonanych  przez  Panią Ewę , które znajdują się  w  tej  książce zobrazują, że gotować można w każdym miejscu.

Twarda oprawa książki zawiera 200 stron.

Zachęcam do przeczytania tej kulinarnej  książki 🙂

Książkę recenzowała:

Anna Szewczyk

Pomoc przy  recenzji książki:

Stażystka:

Ilona Stano