EWA ASZKIEWICZ KUCHNIA POLSKA – recenzja

60394f22bb5854d39297ec78e06e32b43c480174

EWA ASZKIEWICZ KUCHNIA POLSKA ~ receptury mojej babci, Wydawnictwo Publicat, 2016

Ewa Aszkiewicz, autorka wielu książek kucharskich, w „Kuchni Polskiej – receptury mojej babci” zaprasza nas do swojego świata kuchni lat dziecięcych. Wspomina ten czas jako najmilszy w jej życiu. Dzięki swojej babci Antoninie mogła poznać smaki potraw, które pamięta do dziś. W książce Wydawnictwa Publicat, w przepiękny i przejrzysty sposób przedstawia nam potrawy polskiej kuchni.

W książce tej znajdziemy 8 rozdziałów następującej treści: zupy, staropolskie potrawy na postne dni
i nie tylko, jarzyny, surówki i sałatki, dania codzienne, ryby, drób i inne mięsa, święta Wielkanocne, Boże Narodzenie.

Przepisy na zupy są bardzo praktyczne poprzez to, że podane w przepisie produkty (surowce) są dostępne na rynku, można kupić je w każdym sklepie spożywczym, markecie. Przykładowo zupa chłodnik z kefiru. Kefir, będący źródłem zdrowia, gdy dołączymy do niego owoce, herbatnik, biszkopt czy sok owocowy odkryje przed dziećmi nowe smaki zup tego rodzaju. Kefir po prostu lepiej smakuje, kiedy łączymy go z owocami. W ten sposób dzieci mogą się nauczyć wypijać nawet sam kefir.

Ujęło mnie to, że w zupach krem, autorka proponuje takie dodatkowe składniki jak smalec gęsi, żółtko, cukier.
Jarzyny, surówki i sałatki to pozornie proste dania, ale powinny mieć w przepisie „to coś”, co pozwoli utrwalić doskonały smak. To wspaniały sposób na odkrywanie tajemnic warzyw takich jak: bób, kapusta , cebula, dynia.
W Daniach codziennych znajdziemy przepisy, jak podkreślić smak prostych dań: krokiety z ziemniaków, kotlety pikantne z ziemniaków, dania z kaszą, kluski, sosy, faszerowane warzywa.

Ryby, drób i inne mięsa: okoń, karaś zapiekany, sandacz, karp, kaczka zapiekana w winie, z jabłkami , kurczak nadziewany owocami, filety z kurczaka, pieczeń jagnięca, szynka wieprzowa – przepisy zachęcają, aby zabrać się do ich zrobienia tych potraw i delektowania się ich smakiem.

Autorka nie zapomina o świętach, bez których wielu z nas nie poznało by urozmaiconych przepisów.
Święta Wielkanocne: staropolski sos chrzanowy, staropolski sos rzeżuchowy, podawany do mięs na zimno, staropolska ćwikła, biała kiełbasa zasmażana, pascha wielkanocna, mazurek daktylowy – tych dań nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych.

Boże Narodzenie: zupa z karpia, zupa migdałowa, krokieciki ziemniaczano- grzybowe, kruche pierożki do czerwonego barszczu, farsz do kruchych pierożków, karp faszerowany, fasola na sypko, tort orzechowy, legumina makowa.

Tak przygotowane przez autorkę potrawy na każdą okazję to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Doskonale wykonane zdjęcia potraw, proste przepisy, porady autorki to przedsmak wspaniałej wędrówki przygotowanej dla Ciebie Czytelniku.

Wydawnictwo Publicat zaprasza Cię Czytelniku do wspaniałej podróży kulinarnej w okres lat dziecięcych na łamach tej pozycji książkowej napisanej lekkim piórem Ewy Aszkiewicz.

Recenzowała książkę:
Anna Szewczyk