Partnerzy








Statystyki
  • 162Ten wpis:
  • 114860Odsłon razem:
  • 65Odsłon dzisiaj:
  • 19Odsłon wczoraj:
  • 242Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 633Odsłon miesięcznie:
  • 70375Gości razem:
  • 65Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

Estońska publikacja o projektach z Programu LEADER związanych z lokalną żywnością

W dniu 12 stycznia 2017 r. na naszej stronie internetowej Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej zamieściliśmy informację o książce zawierającej przepisy tradycyjnej kuchni estońskiej autorstwa Silvii Kalvik, zatytułowanej „Eesti Rahvatoite“ i wydanej w Tallinie w 1970 roku. Ponieważ jest to książka po estońsku, z pomocą przyszedł nam Aivar Niinemägi z estońskiego LGD PAIK, który przekazał nam
w języku angielskim ponad 30 przepisów i kilka zdań o kuchni estońskiej, które przetłumaczyliśmy na język polski  w tej informacji.

 

 

Obecnie do naszego muzeum trafiła publikacja z 2012 r. estońskiego „centrum badawczego gospodarki wiejskiej” (Rural Economy Research Centre) zatytułowana „LEADER – for the Development of Local Food”, co można by przetłumaczyć jako „Podejście LEADER dla rozwoju lokalnej żywności”. Jest to zbiór 16 przykładów projektów, z których 14 wspartych zostało w ramach estońskiego Programu LEADER 2007-2013, a dotyczących lokalnej żywności. Są to projekty związane z utworzeniem sieci producentów, lokalnych znaków promocyjnych (marek lokalnych), lokalnych rynków sprzedaży (także w miejskim supermarkecie), wydaniem publikacji o lokalnej żywności. Jeden z projektów dotyczy czegoś w rodzaju inkubatora kuchennego.

Publikacja ma 21×20 cm, posiada 52 kolorowe strony i okładkę.

Spróbujemy pozyskać do naszego muzeum, dwie opisane w tej publikacji lokalne książki kucharskie.