Rosół pocieszyciel

W Nowym Roku, nie o książce, a o artykule w czasopiśmie „Sens” z maja 2012 r. (nr 5/44) zatytułowanym „O mądrym jedzeniu”. Jego autorkami są specjalistka w dziedzinie psychodietetyki – Anna Januszewicz i restauratorka – Marta Gessler. W artykule jest m.in. o comfort food czyli „jedzeniu wprowadzającym w dobry nastrój”. Są to „potrawy przyrządzane według tradycyjnych receptur, do których mamy nostalgiczno-sentymentalny stosunek. Na szczycie listy najpopularniejszych „pocieszycieli” znajduje się domowy rosół…”.
W naszym Muzeum do rosołu mamy szczególny stosunek – to przecież pozycja nr 1 w pierwszej polskiej książce kucharskiej – Compendium Ferculorum, której autorem jest patron naszego muzeum – Stanisław Czerniecki. Co roku organizujemy też Festiwal Rosołu.

W roku 2018 życzymy Państwu jak najwięcej comfort food.