Partnerzy








Statystyki
  • 119Ten wpis:
  • 80003Odsłon razem:
  • 21Odsłon dzisiaj:
  • 43Odsłon wczoraj:
  • 296Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 1530Odsłon miesięcznie:
  • 50555Gości razem:
  • 20Gości dzisiaj:
  • 2Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

SŁODKI ŚWIAT EWY WACHOWICZ

SŁODKI ŚWIAT  EWY WACHOWICZ

Autorka książki pt. „Słodki świat Ewy Wachowicz” nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Podkreśla z dumą, że przywiązuje dużą uwagę do nich. Od najmłodszych lat swój warsztat szlifowała dzięki przepisom babci, mamy, a dzięki pomocy brata Artura mogła ją praktykować.

Książka składa się z VI rozdziałów następującej  treści:

I:  Moje najważniejsze  desery : Ciasteczka słoneczka, zebra, karpatka, ciasto  borówkowe, jabłko  pieczone, tort czekoladowo – kokosowy, szarlotka  na kruchym cieście, rolada orzechowa, babeczki czekoladowe- muffinki.

II:  W rodzinnym  domu: Grzybki, ciasto Krysia, tort prezydent, babeczki z owocami, placek kawowo – orzechowy, kremówka kokosowa, rolada jabłkowa, babka piaskowa.

III:  Z telewizyjnego ekranu: Sernik  z  budyniem , sernik z  rosą, płonące gruszki, chlebek bananowy, ciasto z cukinią , orzechowiec, tort orzechowy, tort kokosowy, knedle z morelami, rożki półfrancuskie z  różą, piernik miodowy, sernik pomarańczowy , torcik biało – czerwony.

IV:   Dla  najmłodszych smakoszy : Naleśniki  z serem i brzoskwiniami, gofry, biszkopt z  galaretką i brzoskwiniami , placek tarty, ciasteczka serowe z jabłkiem, mus czekoladowy, bananowiec.

V:   Tradycja: Pączki, babka drożdżowa, ciasto drożdżowe  ze śliwkami, makowiec, mazurki, WZ, bezy, piszynger, eklery , miodownik , pascha.

VI:   Podróże: Tort Sachera, tort  Czarnolas, strudel jabłkowy, tarta  cytrynowa, tarta  z  jabłkami, omlet  carski, tort marcepanowy.

Książka zawiera przepisy na słodkości, które stanowią prawdziwą ucztę dla osób interesujących się słodkim smakiem ciast. Do każdego przepisu autorka wplotła historię związaną z jej dzieciństwem oraz porady, które prezentują wiedzę podkreślającą znajomość każdego regionu polskiego lub zagranicznego.

Ciasta , na które  warto zwrócić uwagę w tej  książce są następujące: karpatkę, torcik  orzechowy, knedle  z  morelami, gofry, naleśniki, pączki, ptysie, eklery, omlet carski, tort Sachera (tort  wenecki), stanowią doskonały  początek dla osób zaczynają kształtować swój  warsztat  kulinarny.

Książka zawiera piękne  wykonane  zdjęcia przez krakowskiego Grzegorza Kozakiewicza ciast, tortów. Posiada twardą oprawę, 200  stron.

Zapraszam Cię czytelniku do zapoznania się z tą książką kulinarną autorstwa Ewy Wachowicz, która została pięknie wydana przez Wydawnictwo Promiss – Ewa Wachowicz.

 

Książkę recenzowała:

Anna Szewczyk