Partnerzy








Statystyki
  • 132Ten wpis:
  • 114628Odsłon razem:
  • 10Odsłon dzisiaj:
  • 34Odsłon wczoraj:
  • 166Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 401Odsłon miesięcznie:
  • 70156Gości razem:
  • 10Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

EWA WACHOWICZ SAŁATKI

11111

Przedmiotem  kolejnej książki autorstwa Ewy  Wachowicz  są sałatki. Zdrowe i smakowite. Dzięki  programowi kulinarnemu „Ewa  gotuje” możemy poznać  sposób  ich przyrządzania , także obserwując Panią Ewę na ekranie telewizora. Książka zawiera następujące przepisy na sałatki, surówki, sosy. Składa  się z  V  rozdziałów następującej treści:

I :  O Sałatkach: Tradycyjna jarzynowa, tort warzywny , grecka, warzywna, błyskawiczna  z  selera
i  ananasa, szybka z fasoli czerwonej ,śledzie  po  kaszubsku, śledzie po  grecku, makaronowa
z tuńczykiem, tort  śledziowy, śledź w śmietanie z grillowanym kurczakiem, z  cukinii i  pomidorów koktajlowych , austriacka z ziemniaków,

II:  O Sałatach: Pstrąg  na  sałacie, lodowa  błyskawiczna trzy sery z jogurtem, lodowa  z  cukinią, rukola balsamiczna,( rukola to rodzaj sałaty ) , rukola i cykoria z dressingiem, lodowa z sosem malinowym ,z winegretem malinowym , z  winegretem klonowym, lodowa z tuńczykiem i  oliwkami, szpinak i sałaty z dresingiem limonowym , masłowa z  jajem,

III:  O Surówkach: Z młodej  kapusty, z marchewki, marchewka z chili, buraki w  talarki, buraczki
z  jabłkiem, z  buraczków, z  białej rzodkwi, seler z  jabłkami i  żurawiną, z  pora ,

IV:  O Sosach: majonez, winegret, sos tatarski, , sos  z  tuńczyka , dip czosnkowy, dip  z  chili, dip z mango ( dip jest  to rodzaj sosów dodawanych do potraw),

V:  Dodatki: chrzan,  jajka z chrzanem, chrzan z  jajek, mus jabłkowo – chrzanowy, mizeria, ćwikła
z chrzanem, ogórki  w  śmietanie, kapusta  z koperkiem, salsa  pomidorowa, salsa  oliwkowa, , warzywa  na  parze, warzywa  w mleczku  kokosowym, brokuł z  czosnkiem, brukselka  z  chili, papryka z rozmarynem, pekińska marynowana, pieczarki w  sosie majerankowym, truskawki z octem balsamicznym.

Czytając tą książkę, dowiemy  się, jaką ważną rolę  w naszym  codziennym  odżywianiu odgrywa  jedzenie warzyw i  owoców. Mogą one  stanowić inspirację do przygotowania wielu ciekawych  potraw. Przyrządzanie sałatek sprawia wiele  radości i  przyjemności. Tym bardziej, zawarte w książce  Pani Ewy  Wachowicz przepisy na  sałatki są proste w wykonaniu.

Szczególnie wzbudziły  moje zainteresowanie warzywa  na parze. Podawane  są zazwyczaj na  kilka  sposobów. Pani Ewa  udoskonala te przepisy poprzez  dodanie sosu miętowo- czosnkowego. Jeśli nie posiadamy jogurtu greckiego -można użyć jogurtu  naturalnego, ale wtedy  warto użyć większą ilość mięty.

Pani Ewa podpowiada jak podać we właściwy  sposób sałatki, surówki, dipy ( rodzaje sosów)  oraz  inne  dodatki .

Polecam zapoznanie się z tą pozycją kulinarną, ponieważ porady  autorki są  bardzo  pouczające. Całość uzupełnia czytelna grafika i  zdjęcia wykonane w ciekawy sposób, zachęcający czytelnika do przyrządzenia sałatki, surówek czy też sosów .

Twarda oprawa książki zawiera 200 stron.

 

Książkę recenzowała:

Anna Szewczyk