EWA WACHOWICZ CIASTA

ewa

W książce „Ciasta”, Ewa Wachowicz przedstawia smakowity świat ciast. Jest to kontynuacja innej książki znanej  z programów telewizyjnych autorki – „Słodki świat Ewy Wachowicz”. Większość z zaprezentowanych przepisów miała miejsce w serii programów kulinarnych  „ Ewa gotuje ” emitowanych przez telewizję Polsat.

Książka ta  składa się z  V rozdziałów następującej  treści:

I:  Ciasta klasyczne:  Ciasteczka słoneczka, wuzetka, szarlotka z kratką, sękacz z  piekarnika, drożdżówka z kruszonką, sernik orzechowy, orzechowiec z masą śliwkową, kokosowiec z ananasem, ciasto brzoskwiniowo- kokosowe, cytrynowiec, ciasto mleczne, imbir owiec, placek  czekoladowy z polewą marmoladową,

II:  Ciasta świąteczne: Mazurek czekoladowo- kajmakowy, mazurki  na drożdżowym spodzie, baba  wielkanocna, babka drożdżowa z dżemem  malinowym , rolada  dwukolorowa, makowiec, makowiec z jabłkami, torcik  orzechowy, kruche  ciasteczka, piernik, piernikowe  choinki,

III:  Ciasta Okazyjne:  Ciasto  na specjalne okazje, ciasto imprezowe, tort orzechowo – kawowy, tort komunijny chałwowo – czekoladowy, piramida limonowa, tort  tiramisu, pączki, chrust ,

IV: Ciasta Sezonowe:  Ciasto z  truskawkami, warzone z  jeżynami, babeczki z owocami, ucierane z  porzeczkami i bezą, sernik jogurtowy na  zimno, bezy z malinami, tarta z malinami, ciasto pełne śliwek, śliwki  pod  kruszonką, sernik z  kruszonką, sernik z węgierkami, biszkopt z jabłkami, półkruche z  jabłkami, placek jabłkowo – gruszkowy, kruche z  gruszkami i czekoladą, tarta z  gruszkami,

V: Nieco Inaczej: Wytrawne babeczki , chałka 3  kolory, runo leśne, torcik z kiwi, ciasto z  cukinią, biszkopt z dżemem z  cukinii, ciasto marchewkowe, pączki z  ziemniaków, czekoladowe mini serniczki z wiśniami, tiramisu w pucharku, pucharki z  musem brzoskwiniowym, tarta letki z  musem pomarańczowym, tarta z dynią.

Warto lekturę książki uzupełniać oglądaniem programu „Ewa gotuje”. Pozwala to przyjrzeć się dokładnie jak Pani Ewa przygotowuje  ciasta jak  unowocześnia tradycyjne przepisy.

Każde  ciasto wykonywane  jest przez Panią Ewę bardzo starannie. Szczególnie podobały mi się takie  jak:  pączki,  chrust,  biszkopt  z jabłkami, makowiec,  chałka 3 kolory (warkocz z trzech ciast). Jak podkreśla to często autorka – chałkę wystarczy jeść tylko z masłem, by  stanowiła pyszną przekąskę.

Pani Ewa podając  ciasto do  stołu, do  każdego swojego wypieku dobiera kolorystykę  talerza, zdradza  sposoby jak udekorować stół, aby  pięknie się prezentował podczas spożywania danego ciasta,  delektuje się wykonaną przez siebie  słodyczą. Podkreśla często, że jest  od słodyczy uzależniona.

Warto zaglądnąć do najnowszej książki  Pani  Ewy,  ponieważ ciasta są proste  w wykonaniu. Walorem książki jest czytelna grafika tekstowa  poprzez  zastosowanie różnokolorowych liter. W przepiękny  sposób są ujęte  zdjęcia ciast wykonane przez krakowskiego fotografa Grzegorza  Kozakiewicza oraz Rafała Ziętarę. Książka ma twardą oprawę, zawiera 200 stron.

 

Książkę recenzowała:

Anna Szewczyk