Partnerzy








Statystyki
  • 165Ten wpis:
  • 114612Odsłon razem:
  • 28Odsłon dzisiaj:
  • 20Odsłon wczoraj:
  • 179Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 385Odsłon miesięcznie:
  • 70140Gości razem:
  • 23Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

173 Specjały Siostry Anastazji

Specjały  Siostry Anastazji cieszą się uznaniem od wielu lat wśród czytelników.

Czytelnicy cenią sobie  przepisy za to, że są one sprawdzone, proste do wykonania i  bogate w smaku.

We  słowie wstępnym  ks. Stanisław  Groń SJ uważa, że Siostra Anastazja  posiada  dar kulinarny i każde dzieło kulinarne wykonuje z pasją. Jak również  wspomina we wstępie o zupach: grzybowej, cebulowej, ciasta zwykłe i  drożdżowe, kruchym placku z owocami, makowcu lub babie  wielkanocnej. Zachęca czytelników  na łamach wydanej przez Wydawnictwo WAM , aby każdy z nich wykonał przepis tutaj zawarty.

Siostra Anastazja udziela rad czytelnikom dotyczące specjałów.

Zamieszczone w książce pt. „173 Specjały  Siostry Anastazji ‘’ są następującej treści :

Ananasy z cukinii, babeczki  kruche, Befsztyk po angielsku, Bigos  z  kapusty  kiszonej, Bigos  z  kapusty  kiszonej z grzybami, Biszkopt z agrestem , z budyniem, Ciastka  pierniczki, Ciasto orzechowe, Ciasto piernikowo- jabłkowe, ciasto toffi, Ciasto trzepane, Ciasto z truskawkami, Delicja, Gołąbki  z ryżem i grzybami, Gołąbki  z ryżem i mięsem, Gołąbki z suchym  mięsem, Grzyby  marynowane, Grzyby  mrożone , Gulasz, Gulasz  po węgiersku, Jabłecznik z kisielem, Jabłka w  cieście biszkoptowym, Knedle ze śliwkami I, II Kokosanki, Kocie oczka, Kotlety schabowe  gotowane, Kotlety schabowe  z ananasem  i żółtym serem, Kotlety schabowe  zawijane  z  pieczarkami, Kotlety schabowe  z szynką i żółtym serem,  Kotlety z ziemniaków, Krajanka orzechowa, Kremówka orzechowa, Kruche  ciastka I, II, Pierogi  z  kapustą i  grzybami, Placek kokosowo- orzechowy, Placek orzechowy, Placek serowy, Placek z  ptasim mleczkiem, Placki ziemniaczane, Plewy, Przecier pomidorowy, Przystawka z jajek, Pyszna legumina ( starowiejska) , Racuchy drożdżowe, Racuchy  z jabłkami, Racuchy  z kwaśnego  mleka, Sałatka z brokułami , z buraczków I, II, III, IV, z  kurczakiem, z marchewki, z oliwkami, z pieczarek I, II, III, z  pieczonym schabem, z żółtym serem , z selera I, II, z szynką i grejpfrutem.

Podane przez Siostrę Anastazję przepis  to uczta dla każdego kto  lubi dobrą i  smaczną polską kuchnię w tym specjały.

Specjałem, którym warto się zapoznać  to wszelkiego  rodzaju sałatki, surówki, ciasta.

Wykonywałam wiele z nich,  oczywiście korzystając z rad zamieszczonych po słowie wstępu  Siostry Anastazji przy ich przyrządzaniu.

Sprawdzone przepisy ciast, sałatek i surówek są łatwe do wykonania.

Świat kulinarny przedstawiony w tej książce jest warty poznania. Twarda  oprawa. Zdjęcia specjałów są  umiejscowione  na  każdej ze stron. Książka wydana przez  Wydawnictwo WAM.

Polecam zapoznać się z tą książką.

Recenzent książki:

Anna Szewczyk