173 Specjały Siostry Anastazji
Specjały Siostry Anastazji cieszą się uznaniem od wielu lat wśród czytelników.
Czytelnicy cenią sobie przepisy za to, że są one sprawdzone, proste do wykonania i bogate w smaku.
We słowie wstępnym ks. Stanisław Groń SJ uważa, że Siostra Anastazja posiada dar kulinarny i każde dzieło kulinarne wykonuje z pasją. Jak również wspomina we wstępie o zupach: grzybowej, cebulowej, ciasta zwykłe i drożdżowe, kruchym placku z owocami, makowcu lub babie wielkanocnej. Zachęca czytelników na łamach wydanej przez Wydawnictwo WAM , aby każdy z nich wykonał przepis tutaj zawarty.
Siostra Anastazja udziela rad czytelnikom dotyczące specjałów.
Zamieszczone w książce pt. „173 Specjały Siostry Anastazji ‘’ są następującej treści :
Ananasy z cukinii, babeczki kruche, Befsztyk po angielsku, Bigos z kapusty kiszonej, Bigos z kapusty kiszonej z grzybami, Biszkopt z agrestem , z budyniem, Ciastka pierniczki, Ciasto orzechowe, Ciasto piernikowo- jabłkowe, ciasto toffi, Ciasto trzepane, Ciasto z truskawkami, Delicja, Gołąbki z ryżem i grzybami, Gołąbki z ryżem i mięsem, Gołąbki z suchym mięsem, Grzyby marynowane, Grzyby mrożone , Gulasz, Gulasz po węgiersku, Jabłecznik z kisielem, Jabłka w cieście biszkoptowym, Knedle ze śliwkami I, II Kokosanki, Kocie oczka, Kotlety schabowe gotowane, Kotlety schabowe z ananasem i żółtym serem, Kotlety schabowe zawijane z pieczarkami, Kotlety schabowe z szynką i żółtym serem, Kotlety z ziemniaków, Krajanka orzechowa, Kremówka orzechowa, Kruche ciastka I, II, Pierogi z kapustą i grzybami, Placek kokosowo- orzechowy, Placek orzechowy, Placek serowy, Placek z ptasim mleczkiem, Placki ziemniaczane, Plewy, Przecier pomidorowy, Przystawka z jajek, Pyszna legumina ( starowiejska) , Racuchy drożdżowe, Racuchy z jabłkami, Racuchy z kwaśnego mleka, Sałatka z brokułami , z buraczków I, II, III, IV, z kurczakiem, z marchewki, z oliwkami, z pieczarek I, II, III, z pieczonym schabem, z żółtym serem , z selera I, II, z szynką i grejpfrutem.
Podane przez Siostrę Anastazję przepis to uczta dla każdego kto lubi dobrą i smaczną polską kuchnię w tym specjały.
Specjałem, którym warto się zapoznać to wszelkiego rodzaju sałatki, surówki, ciasta.
Wykonywałam wiele z nich, oczywiście korzystając z rad zamieszczonych po słowie wstępu Siostry Anastazji przy ich przyrządzaniu.
Sprawdzone przepisy ciast, sałatek i surówek są łatwe do wykonania.
Świat kulinarny przedstawiony w tej książce jest warty poznania. Twarda oprawa. Zdjęcia specjałów są umiejscowione na każdej ze stron. Książka wydana przez Wydawnictwo WAM.
Polecam zapoznać się z tą książką.
Recenzent książki:
Anna Szewczyk