Partnerzy








Statystyki
  • 35Ten wpis:
  • 32838Odsłon razem:
  • 188Odsłon dzisiaj:
  • 87Odsłon wczoraj:
  • 525Odsłon w zeszłym tygodniu:
  • 1085Odsłon miesięcznie:
  • 24713Gości razem:
  • 70Gości dzisiaj:
  • 0Goście obecnie online:
  • 2 maja 2017Licznone od 2 maja 2017:

153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji

Tym razem Siostra Anastazja w  książce pt. „153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji” zaskoczyła  czytelnika przepisami  na  marynaty, konfitury, sałatki, dania mięsne.

Siostra Anastazja na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów oraz lubi się nimi dzielić z czytelnikami na łamach swoich książek.

Słowo wstępne zachęcające do przeczytania tej pozycji kulinarnej  napisał Andrzej Kozioł , który wspominając przy tym miejscach przechowania przetworów tj. o spiżarni, o smaku kiszonej kapusty, o strychu.

Siostra Anastazja udziela 15 fachowych porad dotyczących przechowywania przetworów oraz sposoby ich przygotowania .

W książce  „153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji ‘’ znajdujemy  alfabetyczny  spis  treści  przetworów i dań  mięsnych następującej treści:

Przetwory:  Agrest  w syropie, Aronia  z jabłkiem i gruszką, Botwinka, borowiki marynowane, buraczki czerwone z chrzanem, buraczki  czerwone z cukinią, buraczki czerwone  z czosnkiem, cebulka  marynowana z marchewką, czosnek marynowany, dynia marynowana, dynia w  syropie, dżem agrestowy, dżem brzoskwiniowy, dżem jabłkowo – migdałowy, śliwkowo – orzechowy, dżem z dyni, fasola  szparagowa, groszek z marchewką, groszek zielony, gruszki  marynowane, grzyby  solone, jabłka  na  szarlotkę, jabłka tarte, kalafior  marynowany, kapusta  kiszona z marchewką, konfitura  z  róży, brzoskwini, jeżyn, kurki w marynacie, papryka w  sosie , koreczki ogórkowe z kolendrą, przecier ogórkowy, przecier  pomidorowy, sałatka  warzywna,  sałatka z cukinii , sałatka z cukinii i zielonych  pomidorów, sałatka z kapustą, sok  z  aronii, sos pomidorowo – jarzynowy, szpinak z czosnkiem , śliwki konserwowe, truskawki  w syropie, wiśnie w syropie.

Dania Mięsne

Bitki wołowe, bitki wołowe  panierowane, filet z  indyka z szynką, filet  z  kurczaka  faszerowany kurkami, filet  z  kurczaka  i kapustą, indyk w cebuli, Kaczka nadziewana wątróbką, kurczak pieczony w całości, kurczak pieczony w  sosie sojowym, kurczak pieczony z ananasem , kotleciki z kurczaka mielonego, kurczak nadziewany w krakersach, kurczak nadziewany z kokosem, kurczak nadziewany z orzeszkami, pulpety  zapiekane w sosie koperkowym, rolada drobiowa, ryba  po królewsku, sakiewki schabowe, schab faszerowany w galarecie, szczupak gotowany, szczupak smażony, śledzie w sosie  mlecznym, śledzie z cebulką, udka pieczone, wieprzowina z serem.

Przepisy zaprezentowane w książce  „153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji ” przez  Siostrę Anastazję prezentują bardzo  dobry poziom wiedzy kulinarnej.

Dzięki  przepisom na przetwory, marynaty, konfitury zamieszczonej w tej oto  książce  można nauczyć się z przyjemnością  wykonać  je samemu.

Dania mięsne cieszące  się popularnością wśród osób lubiących polską kuchnią są zazwyczaj: kurczak przyrządzony na różne sposoby, pulpety  zapiekane w sosie koperkowym, śledzie, gdyż są proste w wykonaniu.

Prawdziwa sztuka kulinarna polega na wykonaniu dania, którym zaskoczymy samych siebie oraz osoby ceniące dobry smak przetworów i dań mięsnych podawanych w polskiej kuchni.

Książka  napisana  jest  językiem kulinarnym  zrozumiałym dla czytelnika. Zdjęcia przetworów, marynat, konfitur, dżemów  i dań  mięsnych są zamieszczone na każdej jej stronie.

Oprawa miękka, zawiera 220 stron. Książka wydana przez Wydawnictwo WAM.

Polecam zapoznanie się z tą kulinarną książką napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik.

Książkę recenzowała:

Anna Szewczyk