113 Dań Siostry Anastazji – Potrawy jarskie i rybne

Siostra Anastazja Pustelnik pt.„113  Dań  Siostry Anastazji – Potrawy  jarskie  i  ryby” przedstawia dania  proste, które są również przeznaczone  dla  osób, które są smakoszami zup, dań  jarskich i ryb.

Książka  „113  Dań  Siostry Anastazji  – Potrawy  jarskie  i  ryby” spełnia oczekiwania kulinarne czytelnika  pod  każdym względem.

Ksiądz Stanisław Groń zachwala  sobie kuchnię Siostry Anastazji , ponieważ  uważa, że  jej  gotowanie jest darem z niebios. Chciałby jej nadać fikcyjny order za jej zasługi w dziedzinie kulinarni.

Siostra Anastazja  udziela 12 porad odnośnie  sposobu  gotowania  warzyw, podawania zup, podawania pieczywa, zdradza jakie  mamy rodzaje zup, jak gotować kluski  ziemniaczane , omlety, nie zdradza jedynie  sekretów związanych  odnośnie z  rodzajami tłuszczu.

Potrawy jarskie i ryby

Książka „113  Dań  Siostry Anastazji – Potrawy  jarskie  i  ryb” składa z następujących potraw: Botwinka, Bób z grzybami, Bób zapiekany z czosnkiem, Brukselka smażona w cieście, Bulion warzywny, Chłodnik buraczany, Chłodnik koperkowy, Cukinia zapiekana z grzybami, Cukinia zapiekana z pomidorami, Flaczki jarzynowe, Galaretka jarzynowa, Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym, Grochówka z grzankami, Gulasz jarzynowy, Gulasz z soczewicy, Kalafior panierowany, Kalafior smażony w cieście, Kapuśniak z kiszonej kapusty, Kapuśniak ze słodkiej kapusty, Knedle z białym serem I , II kopytka pikantne, Kotleciki z rolady ziemniaczanej ze szpinakiem, kotlety rybne, kotlety ryżowe z pestkami dyni, kotlety serowe, kotlety z fasoli, kotlety z gotowany ziemniaków, kotlety z jaj faszerowane pieczarkami, kotlety z kapusty włoskiej, kolety z kaszy manny, Krupnik z jajkiem, Łazanki, Łazanki z kapustą i pieczarkami, Łazanki z kapustą i warzywami, Makaron faszerowany szpinakiem, Makaron z bakłażanem, z brokułami, z cukinią, z grzybami, z karczochami, z marchewką, z papryką, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem, Marchewka przysmażana , Naleśniki  z farszem jarzynowym, Naleśniki z farszem szpinakowym, Omlet szpinakowy, z jarzynami, z  porem, z żurawiną, Papryka nadziewana kaszą gryczaną, Pierogi, Pierogi smażone z ziemniaków , Pierogi z bobem, z fasolą, z soczewica, Pierogi ze szpinakiem i białym serem, Placki z cukinią i białym serem, Placki z selera, Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą kiszoną,  Potrawka jarzynowa, Pstrąg  podany z  sosem śmietanowo- pleśniowym, Pstrąg pieczony warzywach, Pyzy z białym serem, Pyzy z kapustą, Rolada  ziemniaczana ze  szpinakiem, Ryba zapiekana w śmietanie, Sakiewki  napełnione kapustą, ser  smażony , Uszka z  bobem, z fasolą, Wywar jarzynowy, Zapiekana  kapusta z jaśkiem, Zapiekanka kalafiorowo – brokułowa, zapiekanka  rybna, z  bakłażana, z  cukinii i  pomidorów, z  łososiem i szpinakiem w  sosie śmietanowym, Zapiekanka ziemniaczana  z warzywami , Zupa czosnkowa, fasolowa  z  grzybkami  i czosnkiem, koperkowa, Zupa  krem dyniowy  z czosnkiem, jarzynowy z  jajkiem , szpinakowy, z  dyni, z dyni  z  płatkami migdałowymi, z marchewki, zupa  porowa, zupa z cukinii, zupa  z kurkami, zupa z suszonych  borowików , żurek  z serwatki.

Przedstawione przez Siostrę Anastazję przepisy  zwróciły moją uwagę, ponieważ dania jarskie i potrawy  z  ryb są smaczne  i pożywne. Któż z nas nie ceni sobie podany w piękny sposób zupy, a do tego jako dodatek  grzanki  z białego pieczywa.

Zwróciłam szczególną uwagę  w tej książce na  dania  makaronowe , placki  ziemniaczane, kotlety  serowe, grochówka z grzankami, które wykonałam korzystając przy tym  z udzielonych  rad Siostry Anastazji.

Autorka przekazuje swoją wiedzę sposób zrozumiały  tak, aby czytelnik zrozumiał kulinarny jej  przekaz.

Książka posiada 272 stron, twarda oprawa. Wydana została  przez Wydawnictwo WAM.

Polecam zakup książki autorstwa Siostry Anastazji, gdyż 113 przepisów jest  warte przyrządzenia i zapoznania się z nimi.

 

Książkę recenzowała:

Anna Szewczyk