103 Ciasta Siostry Anastazji

103  Ciasta Siostry Anastazji wydane  przez Wydawnictwo WAM stanowią początek drogi kulinarnej do przyrządzania ciast, które znajdują się w tej  oto książce.

Siostra Anastazja zaprasza Ciebie czytelniku, abyś poznał jak wygląda świat 103 ciast, które prezentują się na zdjęciach smakowicie, są skomplikowane w wykonaniu, gdyż wymagają cierpliwości podczas ich wykonania.

Siostra Anastazja Pustelnik posiada talent do pieczenia ciast oraz dzielenia się przepisami z innymi osobami, ceniącymi  sobie smak ciast zaprezentowanych w tej książce.

Słowo wstępne napisane przez ks. Stanisława Gronia SJ zachęca dodatkowo do przeczytania tej  książki, w którym wspomina historię  kuchni  zakonnej oraz nawiązuje do jej tradycji przyrządzania np. legumina, pierniki.

W  książce 103 Ciasta  Siostry Anastazji  znajdziemy alfabetyczny  spis treści, a w nim następujące takie ciasta jak:

– Babka  na oleju, Biszkoptowo- makowy, Biszkoptowo-  orzechowy, Cappuccino, Cytrynowy, Czekoladowy, Dobre  ciasto, Fale Dunaju, Izaura, Jabłkowo –budyniowy, Jodełka, Katarzynka, Keks, Kokosowo- orzechowy, Kremówki, Królewiec, Kruche  ciasto z orzechami, Makowiec ,Marysieńka, Murzynek, Mazurek, Na  zimno, Orzechowy  w cieście francuskim, Piernik, Przekładany, Ptasie  mleczko, Rogaliki  krucho – drożdżowe, Rzeszowiak, Sernik, Sernik z  jabłkami, Snikers, Szarlotka, Śmietankowiec , Ślimak, Tort cappuccino, Tort  owocowy, Tort  serowy, Wiśniowiec, Z bananami, Z bezą, Z delicjami, Z kokosem i  bitą śmietaną, Urodzinowy, Wedel  przekładany, Wspaniały , Z pierniczkami, Żołądkowiec.

Z ciastami siostry zapoznałam się podczas uroczystości rodzinnej. Zachwycił mnie smak tych ciast . Wielkość  ciasta zwróciła moją uwagę oraz to, że masy, które znajdowały pomiędzy ciastem były  wykonane perfekcyjnie.

Siostra Anastazja  udziela porad z którymi należy się zapoznać  podczas  pieczenia ciast.

Polecam upiec następujące ciasta  znajdujące się w tej książce takie jak : babka na oleju, makowiec, murzynek oraz rogaliki krucho- drożdżowe, rzeszowiak. Sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą.

Babka na oleju jest ciastem co prawda wielkanocnym, ale uważam, że można piec  ją na niedzielne spotkania przy kawie udoskonalając ją dodając kakao czy cynamonu.

Rogaliki krucho – drożdżowe smakują bardzo dobrze z marmoladą różaną. Idealny przysmak do kawy.

Rzeszowiak to ciasto, które wykonuje 2 razy w roku. Ciasto można jeść 3 dni i ma swoją tradycję w moim rodzinnym domu.

Książka jest  bardzo ładnie zilustrowana zdjęciami oraz pięknie wydana przez Wydawnictwo WAM.

Dekoracje do ciast, które  proponuje siostra Anastazja w swojej książce dodaje efektywności i zachęty  do kupna książki.

Zapraszam do zapoznania się z tą kulinarną pozycją Wydawnictwa WAM napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik. Książka posiada miękką oprawę oraz 272 strony.

Recenzent:

Anna Szewczyk